Реклама / Ads
14| 2607 |11.07.2023 НОВИНИ

Никола Минчев: С ГЕРБ нямаме предварително квотно разпределение на постове, търсим качествени кандидати

.
Никола Минчев: С ГЕРБ нямаме предварително квотно разпределение на постове Източник: БГНЕС
Не сме в спор с ГЕРБ за управителите на органи. Единият кандидат за управител на НЗОК се оттегли, а другият не беше гласуван и така процедурата ще трябва да започне отново.
 

Целта е намирането на консенсусни фигури и да могат те да свършат качествено работата. Това заяви заместник-председателят на парламента Никола Минчев от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) в предаването „Още от деня“ по БНТ.

 

Той отрече да има предварително квотно разпределение на позициите. По думите му ако беше така, вече щяха да бъдат сменени ръководните органи в държавата.

„Търсим качествените кандидати през малко по-бавна процедура“, призна той.

 

По повод процедурата за председател на Сметната палата, Минчев заяви: „Моето разбиране още от самото начало бе, че по силата на решението на КС, Цветан Цветков трябва да продължи да е председател“.

 

За избора на подуправител на БНБ, зам.-председателят на НС каза: „Тепърва ще се срещнем с досегашния гуверньор, още не сме излъчили наш кандидат. Може да подкрепим г-н Радев, но още не сме решили окончателно“.

 

Във връзка с референдума за еврото на „Възраждане“ Минчев посочи, че така поставеният въпрос не отговаря на закона. „Правилно не бе допуснат. България е поела ангажименти пред европейските органи.

 

Едно едностранно отлагане не отговаря на изисквания и поетите ангажименти. Хората, които са ги убедили, че въпросът в референдума е допустим, трябва да обясни на хората, защо ги е подвел“.

 

„Мандатът на членовете на ВСС в частта, в която НС избира свои, е изтекъл отдавна. Първо да реформираме органа, а едва след това да го попълваме. Не искаме настоящият ВСС да избира новия главен прокурор.

 

Предвиждаме промени в Конституцията, които касаят главния прокурор. По-коректно би било първо да се приеме законът и след това да се избира нов главен прокурор“, смята Минчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5033 |09.07.2023 Премиерът Николай Денков: Няма капан за президента Радев, не даваме на Зеленски това, което иска . 1| 2506 |07.07.2023 От ПП-ДБ продължават да очакват лидерска среща с ГЕРБ-СДС: Искат да обсъдят регулаторните органи . 12| 4184 |07.07.2023 Борисов иронизира ПП-ДБ, но хвали общите усилия за Зеленски и евроатлантизвма. Ще зейне ли нова пропаст между ГЕРБ и ПП-ДБ? . 2| 2588 |06.07.2023 Димитър Радев е кандидатурата на ГЕРБ-СДС за управител на БНБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads