Реклама / Ads
0| 3874 |03.04.2022 НОВИНИ

Никола Минчев: Гюров е кандидатът на управляващата коалиция за шеф на БНБ, не Каримански

.
Никола Минчев
Андрей Гюров по-скоро е кандидатът на управляващата коалиция за нов управител на БНБ. Той изтъкна качествата му и професионалния му опит. Това заяви председателят на парламента Никола Минчев. Той отрече негови колеги да са ходили да разубеждават Любомир Каримански да оттегли кандидатурата си за поста в народната банка. Председателят на парламента допълни, че до момента Гюров има подкрепата на ”Продължаваме промяната”, ”Демократична България” и БСП.
 

По думите му, в крайна сметка всеки народен представител гласува по съвест. Минчев констатира, че по време на изслушването на двамата кандидати за шеф на БНБ в комисията от ГЕРБ по-скоро са клонели към избора на Любомир Каримански, но припомни, че от партията на Борисов преди това са заявили, че няма да подкрепят нито един от двамата.


„Казусът около дипломата на Андрей Гюров е изкуствено създаден. В нито един момент не съм си помислял, че въпрос с диплома за докторска степен от Виенския университет в Австрия може да породи някакво съмнение дали всъщност съответния човек има степента, или не. Бях изненадан по време на излушването в Комисията по бюджет и финанси, когато този въпрос беше повдигнат от страна на ГЕРБ. За мен няма реален казус”. Това заяви председателят на НС Никола Минчев. Припомняме, че основните тези на ГЕРБ са, че самата дипломна работа е регистрирана в деня на изслушването и че дипломната работа е от 2005 г., а има цитати от 2008 и 2012 г. в нея.


Председателят на НС направи коментар и относно това, дали България трябва да окаже военна помощ на Украйна. „Действително въпросът за указване на военна помощ стигна и до парламента. Това ще бъде разгледано от парламентарните комисии, след това ще се стигне до гледане в пленарна зала. В рамките на парламентарната група все още не сме го обсъдили. За момента хуманитарната помощта, която указва България на Украйна, се оценява високо. Г-н Володимир Зеленски изрично ни посочи като страна, която помага. Аз лично съм „за” изслушване на президента Зеленски. Това ще бъде едно безспорно събитие в българския парламент, като разбира се ще отправим покана към него. Дали той ще има възможността да се отзове, вече е отделен въпрос”, категоричен бе Минчев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4558 |02.04.2022 Денков: Гюров има диплома за “доктор”. Другото не се оспорва . 0| 3273 |01.04.2022 МОН: Дипломата на депутата Андрей Гюров е легитимна . 0| 4802 |01.04.2022 Гюров отговори на ГЕРБ: Има степен ”доктор”, а дисертацията му е била допълвана . 0| 3381 |31.03.2022 Каримански и Гюров са за приемане на еврото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads