Реклама / Ads
4| 2349 |16.07.2024 НОВИНИ

Никола Минчев: Няма окончателно потвърждение кой ще е председател на Европейската комисия

.
Урсула фон дер Лайен и Никола Минчев
„Няма окончателно потвърждение от трите парламентарни групи, които и досега формираха мнозинството в Европарламента - Европейската народна партия, Социалистите и демократите и „Обнови Европа“ по всички въпроси, включително и по този за председателя на Европейската комисия (ЕК). Това посочи в интервю за БТА евродепутатът Никола Минчев („Продължаваме промяната“/Групата на „Обнови Европа“). Минчев и другият депутат от „Продължаваме промяната“ са в „Обнови Европа“.
 

По думите на Минчев има още два дни, в които досегашната председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен ще представи своите приоритети и тогава ще бъде взето решението на ниво групата на „Обнови Европа“. „Личното ми очакване е, че в четвъртък вотът за Урсула фон дер Лайен ще бъде успешен и тя ще спечели втори мандат“, каза той.





Минчев, който бе депутат в няколко български парламента и председател на Народното събрание, за първи път е евродепутат. Един от приоритетите му, който той обяви по време на кампанията, е върховенството на правото. Минчев ще бъде член на Комисията за гражданските свободи (LIBE), в която върховенството на правото ще бъде една от основните теми. Друг негов приоритет е свободата на медиите, ще бъде член на Комисията по култура и медии. Друга комисия, в която ще работи, е Комисията за вътрешния пазар, където по думите му има възможност да се работи по теми за достъпа на българските граждани и българския бизнес до вътрешния пазар. Сред останалите свои приоритети Никола Минчев набеляза и това да работи България да стане дом на поне една европейска институция.

 

Минчев съобщи, че днес е имало първа среща на всички депутати от България. „Идеята е такъв формат да се състои на всяка пленарна сесия, която имаме и да отчитаме теми, по които е изключително важно да се застъпи националния интерес както например беше по пакета „Макрон“ преди няколко години“, посочи той.

 

В отговор на въпрос за евроскептицизма и неговото силно представителство в новия Европарламент Никола Минчев посочи, че трябва да се разбират причините, които карат хората да се обръщат към партиите в крайнодесния спектър.

 

„Очевидно техните политики и предложения намират някаква подкрепа от хората. Трябва да си даваме сметка за причините, които водят до този по-засилен резултат и какво можем ние да направим- ЕНП, социалисти, демократи, „Обнови Европа“ – за да отговорим на страховете на хората“, каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2751 |16.07.2024 12 нови камери в Столичната община ще ловят нарушителите на пътя . 2| 2655 |16.07.2024 Над 20 къщи изгоряха, ЕС ни праща хеликоптери срещу огъня /обновена/ . 2| 2673 |16.07.2024 Олимпийските игри в Париж - кои са важните дати? . 2| 2276 |16.07.2024 Управителят на НЗОК: Вървим към SMS нотификация към пациентите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads