Реклама / Ads
0| 2824 |05.04.2022 НОВИНИ

Никола Минчев: Подкрепяме Албания в процеса ѝ на интеграция към ЕС

.
Илир Мета, Никола Минчев Източник: Народно събрание на Република България
Подкрепяме Албания в процеса ѝ на интеграция към ЕС и оценяваме високо усилията, направени до момента от албанската държава в областта на съдебната реформа. Това каза председателят на Народното събрание Никола Минчев на среща с албанския президент Илир Мета. Държавният глава на Албания е на двудневно посещение в България по покана на президента Румен Радев.
 

Като важен аспект Минчев посочи и приетия през 2017 г. Закон за защита на националните малцинства. "Имаме добри отношения в областта на образованието, науката и културата и в тази връзка България изпрати проект на споразумение за сътрудничество", добави председателят на НС.

 

За проекта за Коридор № 8 председателят на парламента подчерта, че трябва да се направи всичко възможно той да се реализира, защото свързването на Черно море с Адриатика може да има солиден ефект. "Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев направи необходимото да се подсигури европейско финансиране за железопътната част от Коридор № 8, която също е важна за подобряване на връзките и стимулиране на икономическия обмен", добави той.

 

Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е от интерес на всички държави в региона, подкрепяме европейския път на тези страни, подчерта на срещата председателят на Народното събрание. Държавният глава на Албания изрази надежда през юни да има положително решение за започване на преговори за членство в ЕС на Албания и Република Северна Македония.

 

Разчитаме, че новият импулс, който българското правителство даде на отношенията с Република Северна Македония, ще допринесе за разрешаването на отворените въпроси, подчерта Никола Минчев. Надяваме се всички заедно да бъдем в европейското семейство в близко бъдеще, добави той.

 

Задълбочаването на парламентарния диалог е основна предпоставка за развитието на двустранните отношения, е общото мнение на Минчев и Мета.

 

Президентът на Албания определи като блестящи двустранните отношения между България и Албания и подчерта, че когато отношенията на парламентарно ниво са добри, това влияе на всички области на съвместно сътрудничество. Ние усещаме силната подкрепа на България, между нашите страни са установени стабилни връзки, в миналото България е била важен образователен център, а и днес много албанци завършват висшето си образование тук, посочи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2726 |05.04.2022 10 цивилни са убити, а най-малко 46 - ранени при бомбардировки в Николаев . 0| 3854 |03.04.2022 Никола Минчев: Гюров е кандидатът на управляващата коалиция за шеф на БНБ, не Каримански . 0| 2983 |30.03.2022 Жертвите на ракетния удар в Николаев растат . 0| 3079 |29.03.2022 Николай Василев: Правителството изхарчи нови 9 млрд. за 9 работни дни. За какво?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads