Реклама / Ads
0| 2725 |05.04.2022 НОВИНИ

10 цивилни са убити, а най-малко 46 - ранени при бомбардировки в Николаев

.
Източник: БГНЕС
Десет мирни граждани бяха убити, а поне 46 са ранени при бомбардировки на град Николаев. Това съобщи вчера кметът на украинския град Олександър Сенкевич, цитиран от Франс прес.
 

При първи въздушен удар на руската армия в ранните часове е загинал един човек и са били ранени петима, двама от които - тежко. При втори удар са загинали още девет души и са били ранени 41, уточни кметът във видеопослание, допълвайки, че броят на жертвите може да нарасне. Сенкевич твърди, че руската армия е използвала касетъчни боеприпаси.

 

В неделя при атаки на руските сили срещу Николаев и град Очаков са били убити осем и ранени 34 души, съобщи украинската прокуратура.

 

Украинското правителство твърди, че от началото на руската инвазия на 24 февруари в Украйна са били убити 18 журналисти, предаде Асошиейтед прес. Украинското министерство на културата и информацията съобщи в изявление в социалните мрежи вчера, че всеки от тези случаи, както и други престъпления срещу представители на медиите, ще се разследват.

 

Според ведомството още 13 журналисти са били ранени, осем са били отвлечени или взети за заложници, а трима все още са в неизвестност. Министерството отбеляза, че обект на престъпления са станали журналисти от 11 държави, в това число - Украйна.

 

Губернаторът на Луганска област Серхий Гайдай заяви, че руските сили подготвят масирана атака срещу украинските войски в тази област в Източна Украйна.

 

Виждаме, че военна техника идва от различни посоки, че те (руснаците) докарват хора, докарват и гориво. Разбираме, че се готвят за масирана атака, обясни той. Бомбардировките стават все по-интензивни, допълни Гайдай, цитиран от БТА.

 

Губернаторът призова жителите на района да го напуснат. "Не се колебайте, моля ви. Днес бяха евакуирани хиляда души. Моля ви, не чакайте къщите ви да бъдат бомбардирани".

 

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук каза, че вчера от обсадения пристанищен град Мариупол са били изведени 1550 цивилни. Общо 2405 души са били евакуирани по хуманитарния коридор от Мариупол до град Запорожие, като 1553-ма от тях  са били от района на пристанищния град.

 

На този фон руското министерство на отбраната съобщи, че украинските военни минират пътища в северна и в източна посока в Харковска област, за да попречат на мирните жители да стигнат до Русия, предаде ТАСС. Агенцията се позова на началника на националния център за управление на отбраната на Русия генерал-полковник Михаил Мизинцев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4350 |04.04.2022 Най-малко 1415 лв. става учителската заплата от 1 април 2022 г. . 0| 2802 |04.04.2022 Песков: Русия категорично отрича всякакви обвинения за убийства на цивилни в Буча . 0| 3116 |04.04.2022 ООН: Най-малко 1417 са загинали от началото на войната в Украйна, включително 121 деца . 0| 4874 |03.04.2022 Войната в Украйна, ден 39: Десетки трупове на цивилни в градчетата край Киев, серия от експлозии в Одеса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads