Реклама / Ads
4| 3182 |17.11.2022 НОВИНИ

Никола Стоянов отменя заповедта за ограничаване на сечта в горите с 30%

.
Никола Стоянов Източник: БГНЕС
Никола Стоянов посочи, че министерството ще се фокусира върху сектора на дърводобива и дорвообработването в страната. В последно време се отчита двойно покачване на цената на дървата. На прага на зимата този проблем става все по-остър. Това заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на брифинг.
 

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов посочи, че са получили много сигнали от сектора, че няма достатъчно суровина на пазара: "Много производители на мебели дори обмислят напускане на България поради тази причина. Това ме накара да събера всички участници на една кръгла маса, за да се запознаем с всички проблеми“.

 

Според Стоянов недостигът на дървесина е ясно породен от заповедта на предишния министър на земеделието, с която се ограничава дърводобива с 30%. На този фон  има повишаване на търсенето на дървесината, защото домакинствата се запасяват с дърва заради кризата с газа. Стоянов подчерта, че са осигурени нужните количества природен газ, но въпреки това домакинствата се запасяват с дървен материал.

 

Министърът отчете, че в страната ни добива по-малко от прираста на гората в сравнение в останалите европейски страни. Той предупреди, че на база на занижения добив гората става по-податлива на болести, пожари и природни бедствия: „Основната цел пред нас е, че трябва да оставим на внуците ни повече, отколкото сме заварили. Трябва да се използва устойчиво дървения материал, като ресурс. След всичко това стана ясно, че ще бъде по-добре, ако бъде отменена тази заповед и се върне изискването до 2020г. Това ще успокои всички и компаниите и ще се осигурят дърва за хората на по-поносими цени“.

 

Никола Стоянов съобщи, че има сериозен недостиг на човешки ресурс в сферата на дърводобива. Нивото на обработка е на ниво от Втората световна война. Той посочи, че сечта се извършва ръчно, а техниката, с която се извозва дървесината е на 50 години, което уврежда и горите. Дърводобивът в момента не е щадящ за гората, отчита министърът на икономиката. По думите му е време да се инвестира в сектора и така да се подобри дейността.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2820 |16.11.2022 Димитър Стоянов: Рискове има за страната ни, но пряка заплаха - не . 4| 2917 |16.11.2022 Димитър Стоянов: Не виждам притеснение у депутатите, нито в комисиите . 10| 3751 |16.11.2022 Николай Кръстев: Всички внимават с реакцията. Това е тест за дипломацията. Ракетата може да е изстреляна от всякъде . 7| 2932 |13.11.2022 Николай Василев: Предпочитам да се създаде десен, прозападен и реформаторски кабинет.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads