Реклама / Ads
0| 2702 |01.10.2022 НОВИНИ

Николае Чука: Румъния е готова да бъде надежден партньор за европейската енергийна сигурност

.
Николае Чука
Румъния е готова да изиграе своята роля като един надежден партньор за европейската енергийна сигурност.
 

Това каза Николае Чука, министър-председател на Румъния, по време на церемонията по откриване на междусистемната газова връзка Гърция-България в НДК.

 

Чука отбеляза, че изкуствените дефицити, които Русия създаде, се отразиха не само на Европа, но и на глобалния енергиен пазар.

"Това доведе до високи цени на енергията във всички страни на света, така че всички стъпки да увеличим нашето трансгранично сътрудничество ще доведат до надеждни енергийни източници на разумни цени. Трябва да продължим нашия ангажимент с партньорите си, да увеличим капацитета на нашето производство, за си напишем домашното в Европа, за да имаме всички възможности да диверсифицираме солидарно нашите енергийни доставки", каза той. По думите му на това разчитат и съседите ни в Украйна, Молдова и Западните Балкани.

 

Стартирането на интерконектора допринася сериозно за диверсификацията на доставките на природен газ и въпреки че в момента можем да празнуваме успеха на проекта, трябва да останем реалисти, каза министър-председателят на Румъния.

Трябва да признаем, че диверсификацията на доставки и маршрути трябва да се ускори, защото Европа трябва да се освободи от своята зависимост от руски горива, каза още той.

 

Енергийната криза, която бе подсилена от войната в Украйна, увеличи нашата ангажираност към осигуряването на устойчивост на енергийните доставки, запазването на околната среда, когато разработваме нови решения.  Отделните усилия не са достатъчни, когато има криза, ние трябва да сме обединени и завършването на вертикалния коридор е част от тези решения, заяви румънският министър-председател Николае Чука. По думите му именно така ще се улесни преносът на газ към Централна и Източна Европа и Западните Балкани.

 

Ние всички осъзнаваме, че инвестициите в газ и свързаната инфраструктура са с дългосрочен план, тъй като ние ще имаме нужда от газ, за да осъществим прехода към въглероден неутралитет в границите дадени от Европейския съюз, допълни той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2598 |01.10.2022 Румен Радев и Николае Чука обсъдиха Шенген и ”Дунав мост 3” . 0| 2672 |29.09.2022 Шенген е „мечта без граници“, превърнала се в безкраен кошмар за България и Румъния . 0| 2618 |29.09.2022 Йордан Божилов: Инциденти с бойни самолети се случват в много държави, имаше наскоро и в Румъния . 0| 2661 |18.09.2022 Румъния запълни 80% от газохранилищата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads