Реклама / Ads
2| 2858 |09.01.2023 НОВИНИ

Николай Костов: Над 300 са липсващите лекарства, а антибиотиците са над 60  

.
Източник: Снимката е илюстративна
Най-належащи са антибиотици за деца. Силно намаляха. Антибиотиците за възрастни също са проблем. Има и други лекарства, които липсват, свързани с диабет, кръв и кръвотворене, в нервна система - антиепилептици. Има липсващи от респираторната система лекарства. Във всички групи има. Над 300 са липсващите лекарства, а антибиотиците са над 60. 
 

Това каза по БНТ Николай Костов - шеф на асоциацията на аптеките у нас. Той допълни: “При антибиотиците причината да ги няма е увеличеното потребление. При другите лекарства - има паралелен износ. МЗ се намеси. Реекспортът може да се повлияе. За антибиотиците някои от българските производители могат да помогнат в случая. Пълно възстановяване ще има през пролетта. Най-новите антибиотици няма да ги има в пълната им номенклатура. Ще се лекуваме със старите антибиотици, което означава повече странични ефекти. 

 

Богдан Кирилов- шеф на ИАЛ допълни: 

 

В отделни периоди е имало недостиг на различни лекарствени продукти. При ковид беше така, преди няколко месеца имаше недостиг при лечение на щитовидната жлеза. Сега липсват антибиотици за респираторни заболявания. СЕСПА  - Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, е система, тя е уникална по рода си, няма такава.  И в другите държави я няма. Установи се, че по начина, по който е заложена, системата не работи ефективно. Трябва да се направят законови промени. 

 

Трябва да се регламентират по-стриктно отношенията между търговец на едро и дребно. Системата е обект на оценка и анализ още от миналата година. ОТ ИАЛ сме предоставили всички данни.

В рамките на месеца, имаме уверение, ще се компенсират липсите.

 

Все по-нисък е интересът към ковид-ваксините. Доставките са отложени за следващата година. Около 2 милиона са бракуваните дози в момента, в ЕС са 200 млн.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3494 |08.01.2023 Николай Денков: ГЕРБ-СДС да променят отношението си към корупцията и ще разговаряме с тях . 3| 2999 |04.01.2023 Николай Денков: Най-важното, което можем да свършим през тази сесия, е да изберем редовно правителство . 15| 5439 |28.12.2022 Адв. Николай Хаджигенов определи, че е опасно преследването на журналиста Христо Грозев . 7| 5537 |27.12.2022 Николай Радулов: Има вътрешна съпротива срещу реформата в МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads