Реклама / Ads
9| 7454 |13.03.2024 НОВИНИ

Николай Стайков, АКФ: В стойността на "Турски поток" има разминаване от няколкостотин милиона евро

.
Николай Стайков
"Цялата държавна машина е мобилизирана, за да се приключи този проект и да може да се показва на руския президент". Това каза журналистът от АКФ Николай Стайков по повод "Турски поток". "Новите лийкове ни показват, че има съвсем различни договорки, които са останали невидими за българската публика, "Турски поток" се изгражда по съвсем друг план, а българската официална процедура е била само формална част от паричния поток. Има една друга сметка, която е по-различна, разминаването в стойността на проекта там е няколкостотин милиона евро".
 

Изтичане на информация, нерегламентирана охрана и капитализиране на връзки. Данните за натиск и корупция в съдебната система и МВР излизат трудно и на малки порции. Пълната картина засега е невъзможна, но посоката е ясна – към най-високите нива в държавното управление, пише "Свободна Европа".


Данните за полицаи, които са охранявали частни обекти извън разписаните им служебни задължения, стават все повече. Неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) разпространи снимки, на които се вижда, че служители на вътрешното министерство са били разположени до ресторант „Осемте джуджета“ и клуб SS. Двете места са свързани със скандалите за корупция и нерегламентирано влияние в съдебната система.





МВР каза, че полицейски автомобили са „престоявали“ пред ресторанта, а двама столични полицаи са отстранени, докато тече проверката за евентуална охрана на клуба.

 

Ресторант „Осемте джуджета“ е свързан с Петьо Петров - Еврото, който е в неизвестност, а клуб SS – с Мартин Божанов – Нотариуса, който беше убит. И двамата са свързани с мрежа за влияние, измами и въздействие върху службите и съдебната система.

 

В Студио България на Свободна Европа Генка Шикерова разговаря с Николай Стайков от АКФ, който каза, че това не са били единствените обекти, за които има данни, че са пазени от полиция.

 

Той коментира и данните от загубената "Пътна карта" за строежа на "Турски поток" през България, които се появиха от хакнат руски имейл и показват, че проектът за газопровода е пряко контролиран от Русия.

 

Полицаи за лична употреба


Има данни, че служители на МВР са охранявали нерегламентирано бизнесмени. Това каза за Свободна Европа Николай Стайков от АКФ. Той определи тези бизнесмени като „приятели на полицията и съдебната система“. Стайков зададе въпрос за ресторант „Келари“ в столичния квартал „Драгалевци“. В края на май 2023 г. полицията проведе акция там. Неофициалната информация, която се появи, е, че действията на полицията са свързани със задържането на Петьо Петров, но заради изтичане на информация той е успял да избяга.





„Нека от прокуратурата да видят лицата на хората, охранявали въпросния ресторант и дали няма да се окаже някой служител на МВР в деня, в който е започнала акцията за арестуването на Петьо - Еврото, дали не се е оказал случайно там“, каза Стайков. По думите му „най-вероятно става дума не само за местна инициатива – някой мотивиран полицай да ходи и да прави нещо. Става дума за неофициална, но разрешена на високо или поне на средно ниво в полицейската йерархия схема за защита, но без да има никаква писмена следа“.

 

Стайков каза, че информация е изтичала и от кабинета на тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков. „След даването на показания при министъра [свдетелите] са получавали обаждания, заплашителни, от Мартин Божанов. Т.е. още тогава беше ясно, че от самия кабинет на Бойко Рашков е изтичала информация“.

 

Как Борисов обслужи Путин


Николай Стайков коментира и данните за „Пътната карта“ за строежа на газопровода „Турски поток“, които се появиха от хакнат мейл на руски политически лица. Преди около година от АКФ изнесоха информация тайни договорки около строежа на газопровода след друг теч на данни след хакерска намеса.

 

„Пътната карта“, чиято автентичност не е независимо потвърдена, изтече от разбита поща на съветник на руски политик. Тя разкрива, че "Турски поток" всъщност е руски и е построен от България, за да обслужи Путин.

 

„При нас това беше представено като едно разширение на българската газопреносна мрежа, което е изцяло по решение на българското правителство, на българското държавно дружество „Булгартрансгаз“, че той е изцяло наш, български, проект. Независим“, каза Стайков. По думите му „това, което стана ясно още през 2019-2020, когато започна ударното изграждане на този проект, е, че това е един изключително приоритетен проект и че за неговото изграждане се нарушават не един-два, ами един цял списък закони, които след това, през 2021 г., бяха анализирани в един специален доклад на ДАНС“.

 

„Една е историята пред Eвропа, какво е това животно, газовото, което се прави тук. Една е историята пред българската публика, а съвсем друга е историята, която ни казва въпросната „Пътна карта“. Затова е толкова важна. Защото тя обяснява директно истинската цена и истинските намерения. Истинските срокове“.





Стайков каза, че „цялата държавна машина е мобилизирана, за да се приключи този проект и да може да се показва на руския президент“. По думите му „по целия проект започват да се харчат пари веднага след посещението на Бойко Борисов в Москва през 2018 г. и това е видимо от обявената за изгубена в България „Пътната карта“.

 

„Турски поток" е газопроводът, по който от 2021 г. тече руски газ към Европа като се заобикаля Украйна. Проектът беше част от стратегията на Кремъл да премахне Украйна от газовата транзитна карта и помогна на руския президент Владимир Путин да започне войната.

 

Един любопитен акцент

 

„Има едно непубликувано писмо, което е изключително любопитен документ. Основният изпълнител – ТМК (компанията произвела тръбите за Турски поток и скрит акционер в загубилия конкурса руски консорциум) изпраща писмо, което през Александър Бабаков да стигне до руския министър на енергетиката, а той да го прати на саудитския си колега и да го информира, че има проблем: ТМК вече е започнала работа и проучвания и е похарчила пари, но саудитската компания Аркад печели процедурата пред българската страна с по-ниска цена. В писмото буквално пише: „Дайте да се разберем“. Това писмо е налично на InformNapalm от миналата година", каза още Стайков.


„Там директно пише още, че работите по проекта са започнали веднага след посещението на Бойко Борисов в Москва през 2018 – още преди да са стартирали официалните процедури за избор на изпълнител на Турски поток".


„Сега тази информация се потвърждава и от намерената Пътна карта: от нея става ясно, че по целия проект започват да се харчат пари веднага след посещението на Бойко Борисов в Москва 2018 г.


„Едно от важните неща, които изтеклите мейли на Бабаков от август 2023 показаха и сега се потвърждава от публикуваните от Българските елфи и InformNapalm документи, е, че е имало скрито договаряне – в Истанбул в средата на 2019 г., а след това, както стана ясно от мейла на лично Цветелина Бориславова до „диър Саша“ – в офиса на БАКБ в София. Това са преговори, организирани с участието на българското правителство –правителството участва в нещо, абсолютно забранено по закон - договаряне между участници в отворена процедура.






Според Закона за обществените поръчки за договаряне между участници се носи наказателна отговорност.


Големият губещ са данъкоплатците, българските граждани".


„Бойко Борисов каза: „Моята съвест е чиста, това е във вашите джобове“. Само че в нашите джобове няма нищо, тъй като законовата процедура не е спазена", посочи още жърналистът.


„Новите лийкове ни показват, че има съвсем различни договорки, които са останали невидими за българската публика, Турски поток се изгражда по съвсем друг план, а българската официална процедура е била само формална част от паричния поток. Има една друга сметка, която е по-различна, разминаването в стойността на проекта там е няколкостотин милиона евро", каза той.

 

ФрогНюз

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7394 |13.03.2024 Украински българин от фронта: Информационният фронт е не по-малко важен от военния, имам какво да разкажа . 1| 5069 |13.03.2024 Здравният министър: Трудно ми бе да разбера защо изчезват лекарства от аптечната мрежа. Има натиск при реекспорта им . 2| 4779 |13.03.2024 "Ще се борим до изнемога, за да запазим единственото подобно място". Розовата къща отново е поставена в риск . 4| 3838 |13.03.2024 Говорят руснаците от Сибирския батальон, който защитава Украйна от Русия. Какво знаем за него?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads