Реклама / Ads
2| 5312 |17.05.2010 НОВИНИ

Николай Цонев получи ново обвинение

.
Николай Цонев
Ново обвинение за превишаване на правата си и неизпълнение на служебните си задължения получи бившият военен министър Николай Цонев. На 15 май Военноокръжната прокуратура – София е внесла в Софийския военен съд обвинителен акт срещу него по чл. 282, ал. 3, във вр. с ал. 2, във вр. с ал. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 НК.
 

Николай Цонев е обвинен, затова че през втората половина на 1999 г., в качеството му на началник на Управление "Снабдяване и търговия" и на директор на Дирекция "Управление на доставките" в Министерството на отбраната, е превишавал правата си, като многократно е нарушавал и не е изпълнявал служебните си задължения, произтичащи от Закона за общинските и държавните поръчки, Закона за обществените поръчки, наредби, инструкции, министерски заповеди и други подзаконови актове.

Софийският градски съд заседава днес по делото срещу бияшия военен министър Николай Цонев. Пръв пред съда бе разпитан Емил Люцканов, който през 2009 г. е първи зам.-началник на Генералния щаб на българската армия. Той, заедно с друг служител на МО, Калин Томов, са били командировани до САЩ, за да се запознаят с машината, заради която подсъдим е бившият министър.

Според показанията на Люцканов машината гарантира максимална защитеност на изградената конструкция. Той заяви, че стойността на една конструкция, изградена с машината, е приблизително 6700 долара. Той коментира, че тя е могла да се използва за изграждане на детски градини, столова за военните и други сгради. Изградените конструкции биха били изключително добри за складове за боеприпаси.

Досегашните обвинения срещу него се основават на това, че през периода 12. 02. 2009 г. – 01. 06. 2009 г. в град София, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на отбраната на Република България, е нарушил служебните си задължения.

"Разговарях по делото "Цонев" с колегата Джамбазов преди два дни и той е амбициран да го приключи до 3-4 седмици. От наша гледна точка нещата по делото "Цонев" са изяснени", заяви по Нова телевизия проукрор Николай Кокинов.

Става въпрос за резолюция, с която се е разпоредил да бъде сключен договори за доставка на производствена линия за метални конструкции UBM от “MIC INDUSTRIES” САЩ , с цел да набави за представителя на дружеството и самото дружество имотна облага.

В резултат на това негово действие са нанесени на Министерство на отбраната загуби, в размер на 12 900 000 лв., имуществени вреди представляващи стойността на доставената производствена линия и неимуществени вреди, изразяващи се в нарушаване плана за бойната подготовка на българската армия, преустановяване тренировъчния процес със самолет Ан 26 и самолет L – 410 поради неосигурени средства за провеждане на планов ремонт, което довело до тяхното практическо неизползване за нуждите на въоръжените сили на българската армия.

На Цонев са повдигнати две обвинения - едното е за доставката на производствената линия за метални конструкции, а другото е за сключен през 1999 година договор за агрочасти. На излизане от следствието Цонев посочи, че доставката е необходима за българската армия. "Продължавам да подкрепям проекта и се надявам и следващото правителство да го подкрепи", заяви той по повод първото обвинение. "Това е една поточна линия, която се състои от 10 машини. Произвежда 1000 кв. м. за денонощие", допълни бившият министър на отбраната.

Frognews.bg
припомня, че при специализирана полицейска операция, проведена на 1 април в столицата, бяха задържани съдията от Софийски градски съд Петър Сантиров, бившият военен министър Николай Цонев и бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Бившият министър бе задържан във Военномедицинска академия. Става въпрос за подкуп от 20 000 евро, който е трябвало да реши делото срещу бившия министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4531 |14.05.2010 Внесоха обвинението срещу Тошко Добрев . 1| 4509 |13.05.2010 Бивш шеф на МВР с обвинение от прокуратурата . 2| 4589 |03.05.2010 Внесоха обвинението срещу Валери Цветанов . 2| 5829 |29.04.2010 И Николай Свинаров с далавери във военно?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads