Реклама / Ads
3| 3419 |02.12.2022 НОВИНИ

Ал. Николов: С нарушаването на дерогацията на ЕС властта увеличава печалбата на ”Лукойл”

.
Александър Николов изтъкна, че Министерският съвет е приел постановление, с което от 5-ти март 2023 г. се спира износа на преработени нефтопродукти от руски петрол. Николов подчерта, че Министерство на енергетиката няма общо с функционирането на пазара на петролни продукти и субпродукти в България. Това е задължение на министъра на финансите и на министъра на икономиката.
 

Александър Николов посочи, че има документи, които "са валидни от декември месец тази година и когато се предприемат мерки, които не са в унисон с политиката на цяла Европа, много важно е да се вземе под внимание фактът, че се рискуват първо търговският ни баланс с най-големия ни партньор."

 

Александър Николов открои, че най-важният механизъм, който трябва да бъде съхранен, е "как се запазват отношенията ни с всички държави от ЕС. И второто нещо, което е важно, всички структурни фондове и всички механизми, свързани с потенциални санкции, да вземе едно решение в полза на една държава извън ЕС или конкретно юридическо лице е, меко казано странно."

 

Бившият енергиен министър коментира по БНТ и заявеното от "Лукойл", че ще прехвърли активите си в България, ще плащат данъци в България от следващата година в размер на 600-700 млн. лв., ако България защити пред Европейската комисия правото да могат да изнасят преработени продукти.

 

Александър Николов попита: "Какво означава България да защитава компания с ясна собственост и ясен интерес като държава, при все това, че холдинговото дружество е в Швейцария? България да защитава правото на Русия да изнася петрол в Европа, така ли? И откъде накъде едно юридическо лице, независимо откъде е табелата му, собствеността му, името му, ще поставя под въпрос държавна политика на държава-членка на ЕС."

 

Николов подчерта, че Министерство на енергетиката няма общо с функционирането на пазара на петролни продукти и субпродукти в България, това е задължение на министъра на финансите и на министъра на икономиката: "Не се зададоха много важни въпроси, много важна информация не се изиска от "Лукойл" или се изиска, но не публична. Първо - какво е количеството на руски петрол, който тук ще преработва и какво е съотношението към неруски такъв? Второ - каква е консумацията в България на различни типове продукти и какъв е износът?"

 

Николов попита: "Защо е необходимо да се нарушава дерогацията на ЕС? За да може да се запази широк финансов марж, т. е. да се увеличи печалбата на "Лукойл".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3882 |27.11.2022 Николов: Скандалът с “Джемкорп” е измислен, за да се контролира сектор “Енергетика” . 4| 7118 |27.11.2022 Петър Чолаков: Питайте Радев за дерогацията и "Лукойл". Не е виновен, че партиите не могат да се разберат . 23| 6100 |24.11.2022 Тони Николов: Русия като държава на терора или „Вагнер“ на „готвача на Путин“ приравнена с „Ал Кайда“ . 6| 5837 |24.10.2022 Валентин Николов: Русия може да блокира работата на АЕЦ „Козлодуй”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads