Реклама / Ads
4| 4514 |17.10.2017 НОВИНИ

Нинова: Единен нов разследващ орган получи само два гласа - на президента и моя

.
Президентът предложи в общата декларация текст, който казва, че се създава единен, независим, нов орган, който да се занимава с разследване на корупционни престъпления. Този текст беше подложен на гласуване и събра два гласа- неговия и моя, срещу дванадесет против. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на КСНС при президента.
 

Т.е. единен нов орган, който да се занимава с разследване, а не с проверка на декларации и глоби, очевидно няма да има. Президентът предложи текст, в който се казва, че при конструирането на един такъв орган, ще има взаимен баланс между институциите, т.е и президентската институция, и парламентът ще имат отношение към избирането и назначаването на хората в такъв орган. Този текст беше подложен на гласуване и събра само два гласа - неговия и моя, срещу дванадесет против.

 

Двата въпроса, които бяха спорни и по които има различни законопроекти, днес разбрахме как ще бъдат решени. Оттук нататък, отговорността е на мнозинството. Те ще си приемат в парламента един нов орган, който ще се занимава с проверка на декларации и с налагане на глоби.  Нов единен орган с разследващи функции, в който президентската институция да има отношение, очевидно няма да има. Ние ще продължим да защитаваме нашия законопроект в парламента, но от това, което съдя по заседанието на КСНС, те вече са решили какво ще направи мнозинството в парламента. Да си носят отговорността, че имитират борба с корупцията и че това няма да доведе до никакъв резултат.

 

Оставам на позизцията си, че политическата класа няма истинско желание да се бори с корупцията, защото е част от нея.

 

Приканих лидерите за нещо конкретно. Когато специализираната прокуратура  приключи разследването по КТБ, прокурорът обяви, че са стигнали до извод, че има политици, които са получавали нерегламентирано пари от там. Направихме запитване с молба за огласяване на имената на тези политици. Такова писмо изпратих и до специализирания съд, където се намира в момента делото. Тези дни получих отговор, че не може да ми бъде предоставена такава информация, и че ако съдията – докладчик реши, може в публично заседание да ги обяви. В тази връзка казах на колегите, че трябва ние, политиците, да дадем сигнал, че сме осъзнали, че с този проблем трябва да се борим. Попитах дали са готови да се присъединят в едно общо писмо, в което всички лидери да се подпишем до съда с молба за огласяване на политиците по случая КТБ, които прокуратурата посочи. Последва мълчание.

На този КСНС паднаха маските и се видя, кой за какво се бори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4192 |17.10.2017 Тръмп няма да уволни прокурора, разследващ Русия . 2| 4666 |16.10.2017 Нинова: Да се възползваме от общата европейска политика и облекчим националния бюджет . 3| 5063 |10.10.2017 Нинова: Борисов беше острие в атаката срещу „Емко”, сега се явява спасител . 1| 4262 |06.10.2017 Нинова: ГЕРБ да спрат да се крият зад европейски директиви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads