Реклама / Ads
13| 5493 |27.05.2016 НОВИНИ

Нинова към Борисов: Защо излъгахте за доклада за националната сигурност?

.
„Защо не спазвате законите на държавата, защо не изпълнявате собствената си заповед и защо излъгахте НС по една сериозна тема – националната сигурност?” Тези въпроси отправи лидерът на левицата Корнелия Нинова от парламентарната трибуна към премиера Бойко Борисов. Тя припомни, че с решение на НС от 25 февруари 2011 г, с което се приема Стратегията за националната сигурност, на министър-председателя се възлага до края на март всяка година да внесе в парламента доклад за националната сигурност.
 

Нинова подчерта, че със заповед от 2016 г. министър-председателят разпределя ресорите на вицепремиерите и на своя отговорност оставя единствено националната сигурност.  „С тази заповед сте длъжни да внесете доклада до края на март”, каза още тя и допълни, че той не го е направил, с което сам е нарушил своя заповед.

 

Лидерът на левицата заяви, че на 15 януари 2016 г. на въпрос в НС за доклада, Борисов е отговорил,  че е създадена организация и се подготвя годишен доклад за състоянието на националната сигурност, който ще бъде внесен в НС до началото на месец март. „Сега е края на май и такъв доклад няма, защо излъгахте”, заяви председателят на БСП.

 

Нинова подчерта, че ако е направен професионално и обективно, докладът е един сериозен анализ, не само на външните заплахи, които в последната година се засилват, но и на вътрешното състояние на държавата по сектори и се правят сериозни изводи и препоръки, какво да направят парламентът и МС, за да се подобри състоянието в тези сектори. Тя припомни, че в предишни години на базата на тези анализи НС е взимало информирани и сериозни решения. „В момента премиерът не изпълнява законите на страната и собствените си заповеди и ние не разполагаме с тези данни в един критичен момент за България”, заяви соцлидерът.

 

Нинова коментира, че причините да няма доклад могат да са две – или екипът на МС не е способен да го изготви, или нещо в съдържанието му притеснява премиера и той не го прави достояние на парламента, докато не се намести информацията, така че да е удобна за управлението. Тя изрази съмнение във варианта за неспособност за изготвяне на доклада поради професионализма на службите. Лидерът на БСП обяви и че вече е известно, че вчера на заседанието на МС докладът е бил приет.

 

Нинова подчерта, че докладът е закъснял и отговорът на въпроса й се отлага 2 месеца: "Може би, за да си свършат управляващите задълженията, което означава, че опозицията си е свършила работата и е успяла да окаже натиск". „Докладът е нелицеприятен за управляващите, освен ако не го подправят докато го крият. Той повдига големият държавнически въпрос – дали ще се вземат мерки по изводите от доклада особено за вътрешните проблеми в държавата, които са сериозни”, подчерта председателят на левицата. Тя подчерта, че една от темите, от които иска да избяга Борисов са европейските фондове. „2020г. европейските пари ще свършат, а ние нямаме национална икономика, което ни е основния проблем”, заключи Корнелия Нинова.    

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4295 |27.05.2016 Нинова ще пита Борисов за националната ни сигурност . 17| 4787 |26.05.2016 Нинова: Правителството готви кражба на ”Напоителни системи” . 27| 6138 |26.05.2016 Борисов: Цветанов няма да е кандидат за президент на ГЕРБ . 16| 5434 |25.05.2016 Нинова: Подготвяме план за развитие на страната, различен от на управляващите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads