Реклама / Ads
0| 11347 |28.06.2022 НОВИНИ

Нинова: Ще попитам Радев как ще изчисти това петно върху името на Президенството

.
Корнелия Нинова Източник: БГНЕС
”Сигурно ще кажете днес, че това е война срещу президента. Не е война. Това е битка срещу фалшивите новини. Президентът ме призова да говоря. Много месеци стискам зъби, но е време да задам няколко въпроса. Сега ще попитам президента Румен Радев как ще изчисти това петно върху името на Президенството. Секретарят на президента публикува документ от сделка, извършена по време на служебното правителство на Радев”, каза Нинова.
 

Нинова предостави на медиите пълния документ и заяви, че извадката, показана от Стоянов, „манипулира общественото мнение”.


.

 

Димитър Стоянов - главен секретар на президента Румен Радев показа във Фейсбук профила си част от документ, в който пише, че оръжейна пратка пренасочва крайната си дестинация от Афганистан към Украйна.


.
Източник: Фейсбук, Димитър Стоянов

 

Публикацията дойде в отговор на думите на вицепремиера Корнелия Нинова и нейния началник на кабинета Калоян Методиев, че държавният глава разпространява лъжи, а целта му била свалянето на кабинета.

 

В поста си Стоянов пише: „Някои са абонирани за лъжата. Ма тя е и заразна тази болест с лъгането след като се предава от министър на началник на кабинет“.

 

Нинова представи и подробности за въпросната сделка.

 

„Тези четири реда, разпространени от Стоянов, са част от документ, с който ние се снабдихме. От него става ясно, че става дума за докладна записка от вече бившия директор на ВМЗ-Сопот до Съвета на директорите за доставка от 2021 г. по сделка, сключена от служебния кабинет на Стефан Янев. Желанието на шефа на ВМЗ е пратката да се прехвърли за 2022 г. и от Афганистан за Украйна”, каза министърът в оставка. И допълни, че впоследствие Бордът на директорите на ВМЗ-Сопот одобрява въпросната докладна и подава документи в Междуведомствената комисия за оръжията.

 

„Междувременно аз заемам министерския пост. Тогава комисията отказва да разглежда тази сделка и сменяме директора на ВМЗ. Бившият е назначен от ГЕРБ през 2015 г. Янев пък назначава шефа на Съвета на директорите в края на служебния кабинет”, поясни Нинова.

 


 

Припомняме, че това е една от престрелките между изпълнителната власт, левицата и “Дондуков 2”.

 

Въпросът разтресе общественото пространство преди дни заради материал в британския в. “Гардиън” и разпространени от президентския секретар Димитър Стоянов части от документи, които показват, че България всъщност изнася оръжия за Украйна. Никъде в статията на британския вестник обаче не се посочва, че България износя конкретно оръжия. Темата бе подета у нас. Дни по-късно самият Петков отрече страната ни да има директен оръжеен износ за Украйна, а представители на БСП, които са категорично против такъв износ заявиха, че България изнася оръжия за определени държави, но страната ни няма отговорност дали те отиват при трети страни. Петков подчерта, че се спазва приетото от Народното събрание решение към Украйна да се изпращат само муниции и хуманитарна помощ. Това пък ставало в условия на голямо търсене на оръжия в момента.

 

От ГЕРБ подхванаха темата. Христо Гаджев заяви пред БНТ, че България е един от основните доставчици на оръжия за Украйна. Гаджев се позова именно на разпространения от Димитър Стоянов документ. 

 

Според Филип Попов от БСП документът се вижда частично, а освен това много възможно е той да е от времето на служебното правителство на Радев, защото името на министерството било старо - Министерство на икономиката, а не Министерство на икономиката и иновациите. 

 

Кристиан Вигенин от левицата също посочи - ако има факти, да се видят цялостно и призова документът да не се показва само частично.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 19313 |28.06.2022 Димитър Аврамов пред Фрог: Радев иска всички да му козируват. Ако продължава, следващият огромен протест ще е срещу него . 0| 3043 |28.06.2022 БСП и ПП мълчат за финта на Радев . 0| 3168 |28.06.2022 „Възраждане“ натиска за предсрочни избори по време на консултациите при Радев . 0| 4872 |28.06.2022 ДБ след срещата при Радев: Възможна е ”хигиенна формула”, включваща ГЕРБ и ДПС, но да не участват в изпълнителната власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads