Реклама / Ads
6| 2623 |27.06.2024 НОВИНИ

Премиерът Главчев за отказа на Радев: Нямам представа какво го е смутило, притеснило и уплашило

.
Димитър Главчев
Преди 2-3 часа ме попитахте кой ще ръководи делегацията ни във Вашнигтон и ние ръководени от това, че става въпрос за държавния глава, за върховния главнокомандващ и за натовски генерал, аз ви отговорих, че това ще е президентът Радев. Нямам представа какво го е смутило, притеснило и уплашило. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев, по повод отказа на президента Румен Радев да ръководи българската делегация и да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон.
 

"Позицията на Министерски съвет е рутинна. Така се е действало винаги през годините. Какво е притеснило президента Радев, попитайте него. Аз ви гарантирам, че ние няма да излезем от решенията на Народното събрание. То няма кой вече да ръководи делегацията, аз ще я водя. Аз така станах и служебен премиер, защото нямаше кой", добави Главчев.

 

Във връзка с официално изразената позиция на президента Радев по отношение участието му в срещата на върха, Министерство на отбраната изразява становище, че приетото становище вчера е регулярна, утвърдена процедура за приемане на мандат в защита на националния интерес и участие по въпросите на дневния ред на високо ниво мероприятие. В приетата позиция няма накърняване на националния интерес, няма нищо, което да застрашава националната сигурност, позицията на страната е изцяло синхронизирана с тази на Алианса. Това заяви зам.-министърът на отбраната Радостин Илиев по повод отказа на държавния глава Румен Радев да води делегацията ни на срещата на Върха на НАТО в САЩ.

 

"Предложението към президента е направено в качеството му на върховен главнокомандващ и държавен глава. Решението да участва или не, както и да изразява отношение по така направените предложения, са лично негов избор", поясни зам.-министърът.

"В контекста "Украйна", който е елемент на официалната позиция и подкрепата, която страната ни оказва през последните години след началото на войната, е изцяло в съответствие с решението на Народното събрание и в този контекст тя е неколеблива и непоклатима и ще продължи дотогава, до когато е необходимо", подчерта Илиев.

 

"Всяка страна взима решение кой да вземе участие. Нашата рамкова позиция е изцяло издържана", каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 2655 |27.06.2024 Шефът на НАТО: Русия не е способна да постигне големи пробиви в Украйна . 32| 6153 |27.06.2024 Евгений Дайнов: Как моделът на Борисов върна България 400 години назад . 6| 2674 |27.06.2024 Първан Симеонов: И аз се изгубих като партиите. Те между първия и третия мандат, аз между първата и трета година на избори . 13| 2606 |27.06.2024 Божидар Божанов: Избирателите ни наказаха, няма как да подкрепим ГЕРБ за правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads