Реклама / Ads
4| 5949 |01.06.2016 НОВИНИ

Б. Ноев: Повечето поделения на армията са само на хартия

.
Бойко Ноев
Не са предвидени пари за Сухопътни войски - те са на мисии, те са на границата, те са в калта. Няма пари за парашути за специалните сили.Тригодишната прогноза на минитър Горанов показва, че ще се заделят 220-250 милиона за армията. Да излезе той и да каже, че по тригодишната прогноза има толкова пари. И министърът на отбраната да каже, какво ще прави. Направи се сметка без кръчмар.Това каза експертът Бойко Ноев.
 
Решението за превъоръжаване на Българската армия е много грешно. Милиардите левове, които са предвидени за закупуване на нови изтребители и кораби, не трябва да се дават в този момент, заяви още пред bTV бившият военен министър.

Този филм сме го гледали по времето на Саксокобурготкки. Кухихме един веротолети "Кугър", едни "Спартани", едни... И първото правителство на Борисов го усети на гърба си, плащаше дългове...

Още 280 млн. трябват на армията, за да останат хората, категоричен е бившият военен министър. Пак ще повторя, че задължително трябва се осигурят хората - да им се създат условия за работа, да им се повишат заплатите и после да се мисли за самолети и кораби.

Вместо аз да говоря по тези проблеми, да излезе президентът  Плевнелиев, посъветва той.

Без да е повишат данъците и промени нивото на осигуровките парите за армията и за здравеопазване няма да достигат, обясни Ноев.

Народното събрание ще решава днес дали да бъде "придобит нов тип боен самолет" и на „многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС".

Миналата седмица парламентарната комисия по отбрана подкрепи идеята с 11 гласа "за" и един "въздържал се".

Проектът за придобиване на нов тип боен самолет е мащабен и комплексен, включващ не само придобиването на самолетите и въоръжението, а и всичко необходимо за ефективната експлоатация на самолетите през жизнения им цикъл.

Предвижда се проектът да има два етапа - първият (от 2018 г. до 2021 г.) предвижда придобиване на осем броя, а при финансова възможност и по-голям брой, а вторият (до 2023 г.), когато да се придобият останалите осем.

Министърът на отбраната Николай Ненчев е на мнение, че ако се реши да се модернизират самолетите МиГ-29, които към момента са на въоръжение у нас, сумата ще бъде приблизително колкото за нов самолет. Анализ на военното министерство показвал, че ако искаме да модернизираме напълно две фрегати, това ще струва 500 милиона лева.

Тук няма политика, заставайки зад този проект, съм се водил само от професионализма на тези хора, каза той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6445 |30.05.2016 Ноев: Замисленото превъоръжаване на армията е рисково и погрешно . 0| 4497 |22.03.2016 Б. Ноев: Вина за тероризма има Турция на Ердоган . 7| 4476 |02.03.2016 Бойко Ноев: Премиерът и ГЕРБ да поемат отговорността за Отбраната . 5| 4636 |25.02.2016 Ноев: Национално предателство ще е ако хвърлите войниците в калта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads