Реклама / Ads
8| 23921 |25.08.2021 ГЛАСЪТ

Номерът на китайката на арх. Шишков за ”Хемус” може да се окаже заблуда

.
Арх. Шишков Източник: БГНЕС
Оф-роуд магистралата „Хемус“ е обект за хвалби на властта и повод за подигравки от поданиците открай време. Някога Тодор Живков твърдеше, че виадуктите в планината са най-високите на Балканите и дори в Европа, тунелите – най-големите и пр. Борисов, като негов охранител и последовател, подхвана същите рефрени и дори задмина учителя си.
 

В репортажите от „мястото на събитието“ (всеки сантиметър покрит с асфалт бе сниман и показан) до Борисов в джипката се гушеше Николай Нанков. Нанков е онова мишле, завършило география и назначено от Борисов за министър, а след касапницата край Своге за зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. Вероятно много благини е осигурил Нанков на сикаджията-премиер, защото последният го държи в близкото си обкръжение и досега. Най-вече за да отговаря на въпросите за откраднатите милиарди от строителство или намерение за строителство на пътища. И Нанков се опитва да се справи както може, спазвайки принципа „не забравяй какво си излъгал първия път и повтаряй същото“.

 

Борисов, Нанков и ГЕРБ няма да заявят: Крадохме като за световно, вкарайте ни в затвора. Още когато са превеждали стотици милиони на избрани фирми, те са знаели, че един ден ще трябва да отговарят за грабежа. И са си измислили опорки. Освен това Гешев е още главен прокурор и „чадърът“ над съмнителните сделки и далавери е наличен.

 

Странно е друго. Служебният министър Виолета Комитова започна ударно проверките във ведомството, АПИ и „Автомагистрали“. Тя показа кураж и не само извади на светло колосални кражби, но уволни и няколко ключови фигури в схемата.

 

Разбира се Николай Нанков „опровергава“ постоянно, но знае, че управлението, в което активно участваше, е затънало до шия в корупция. За всеки случай бившият министър заплаши говорителя на служебния кабинет Антон Кутев със съд, защото бил изнесъл подвеждащи данни. Нанков е далеч от понятието смелост, но така му е наредил Борисов.

 

Както и да е – по-интересно е друго. За зам.-министър на МРРБ онзи ден бе назначен арх. Иван Шишков. Същият бе гл. архитект на община „Триадица“ и напусна след като оголен кабел уби юноша на бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов“ в столицата. Оттогава той се изявява като критик на кмета Йорданка Фандъкова, а в последствие и на управлението на Борисов - в частта строителство. Преди това бе съветник на министър Комитова. Шеметна кариера след трагичен случай, която провокира разнопосочни коментари.

 

Щом пое новия пост Шишков светкавично се появи по бТВ и започна да громи Николай Нанков. „Бяхме изключително изненадани, че в лотове 4, 5 и 6 на АМ ”Хемус”, при които има само влезли в сила подробни устройствени планове и само за лот 4 има решение на правителството за отчуждаване на земи, се установи, че има започнало строителство. Очевидно г-н Нанков сам не си вярва на това, което казва“, - заяви Шишков. Според него нивото на строителните работи показва, че те са започнали още преди служебното правителство да влезе в длъжност. Шишков уточни, че няма сключени договори за строителство на тези лотове, а само договори за проектиране и закупуване на материали и пр. и пр.

 

А-ха да си помислим колко храбър е арх. Шишков и се сещаме, че всичко това министър Комитова го е казвала и обяснявала десетки пъти. Каква роля играе тогава Шишков? Защото няма нужда от лакърдии, а от реални действия. Това означава вместо в медиите Шишков да занесе папките с данните за изчезналите милиарди и отговорните лица не само в прокуртурата, където никой няма да си мръдне пръста, а в ДАНС, финансовото разузнаване, Икономическа полиция и ГДБОП. Четири месеца слушаме за кражби и злоупотреби – време е за разследвания. Но дали Шишков е способен да свърши тази важна работа? Съмненията идват от слухове за топли връзки на Шишков с някои строителни фирми през годините, споменават се жилища, разрешителни и пр. любопитни неща. Може да са слухове, но може и да не са – кой знае?

 

Надяваме се в МРРБ да преминат от "сапунисване към бръснене", както биха се изразили в групата paisanos от „Тортила Флет“ на Стайнбек, по повод свършването на дадена работа, за да е заслужено пиенето... Дано "номерът на китайката" за арх. Шишков не е да ни накара да чакаме и очакваме от ръкава да извади нещо страхотно, а там да няма нищо...

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 65620 |24.08.2021 Президент или затворник - двата пътя на Борисов . 13| 14077 |23.08.2021 В Афганистан знаят от 8 години за талибаните, а ние от 12 за Борисов – защо сме шокирани тогава? . 25| 43468 |22.08.2021 Седем: Цвета атакува президентството с любов, Бойко сватбар, а полицаи биели без да личи . 54| 123870 |20.08.2021 ДПС може да изтегли Гешев за 1 час. Ето как

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads