Реклама / Ads
3| 6891 |31.08.2012 НОВИНИ

Нона Караджова спря застрояването на “Камчийски пясъци” повторно

.
р. Камчия
Забраната за строителство в защитената местност „Камчийски пясъци” се удължава. Мераклиите да строят в местността ще трябва да направят нова оценка за съвместимост с НАТУРА 2000.

Защитена местност "Камчийски пясъци" е създадена още през 1980 г. и представлява буферна зона на резерват "Камчия" на брега на Черно море.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова издаде заповед от 23 август 2012 г.
, с която спира реализацията на съществуващите подробни устройствени планове за застрояване на поземлени имоти в местността „Камчийски пясъци”, докато бъде проведена процедура по оценка на съвместимостта на плановете с предмета и целите за опазване на защитени зони от НАТУРА 2000 съобразно изискванията на екологичното законодателство.

За тези планове е извършена процедурата по екологична оценка, но не е извършена задължителната оценка за съвместимостта им с НАТУРА 2000 - „Камчия” и „Комплекс Камчия”, определени съответно за опазване на природни местообитания на диви птици, в границите на които попадат обявените инвестиционни намерения.

Ако инвеститорите желаят да осъществят намерения, следва да инициират пред компетентния орган – РИОСВ – Варна, нова процедура за оценка по реда на екологичното законодателство.

Новата министерска заповед е във връзка с обстоятелството, че с днешна дата изтича законовият срок на забраната за строителство в черноморската местност, която министър Нона Караджова беше наложила през август 2010 г.

Новата заповед е издадена на основание на Закона за биологичното разнообразие. Тя е изпратена на кмета на община Долни Чифлик и на фирмите, които имат инвестиционни проекти на територията на „Камчийски пясъци”, за сведение и изпълнение, както и на областния управител на област Варна, РДНСК – Варна и РИОСВ – Варна за контрол.

Вчера от „За да остане природа в България” разтревожено информираха, че австрийска банка иска да застрои „Камчийски пясъци” и още, че този петък изтича забраната за строителство в защитена местност "Камчийски пясъци", нарочно закрита след съдебно дело през 2006 г. по инициатива на дъщерна фирма на голяма австрийска банка, свързана с известен български адвокат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7323 |15.08.2012 Антимафиоти спряха продажбата на бебе по интернет . 17| 10098 |08.08.2012 Белослава иска да строи на Витоша, съди Нона Караджова . 63| 5602 |24.07.2012 Бойко Борисов: Атентатът нямаше как да бъде спрян . 9| 6622 |19.07.2012 МВР спря торента Дата.бг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads