Реклама / Ads

 

11| 2796 |21.05.2021 НОВИНИ

Нов правилник осветява банковите сметки на митничарите

.
Източник: БГНЕС
Всички служители от Агенция „Митници“ ще подлежат на пълна проверка за техните доходи, имоти и влогове всяка година. Това става възможно чрез нов правилник, който е бил приет днес. Новината съобщи на брифинг финансовия министър Асен Василев. Служителите на Агенцията ще подписват и декларация, че се отказват от банковата си тайна.

Предложението ще бъде подложено на обществено обсъждане, а след това ще бъде гласувано на заседание на Министерския съвет.

 

"Всички служители на Агенция „Митници“ с приемането на новия правилник и след това ежегодно ще минават проверка, която ще сравнява техните доходи с тяхното имотно състояние и техните влогове. За целта те ще подписват декларация, с която се отказват от банкова тайна в български и в чужди банкови институции и позволяват на НАП да достъпва информация от имотни и търговски регистри“, каза финансовият министър Асен Василев.

 

„Започнахме преглед на това как работи Агенция „Митници“. При прегледа, който направихме в Агенция „Митници“ се оказа, че през 2019 година е премахнато звеното за последващ контрол. Това означава, че Агенция „Митници“ веднъж след като стоките минат граница не могат да правят проверки. В доста бърз порядък се разработи нов правилник, който възстановява последващия контрол”, добави министърът.

 

Василев допълни и че през 2020-а държавата е платила директно на частни фирми 15,8 млрд. лева, от които 3,4 млрд. лева са платени на седем фирми. Тази година пък - за първите четири месеца три фирми са получили 1,3 млрд. лева публичен ресурс и плащания. 

 

НАП ще започне проверките точно от тези фирми.

 

Относно отписванията, които НАП прави на изтекли по давност задължения, Василев заяви, че на годишна база те възлизат на 2-3 млрд. лева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 21| 2995 |10.05.2021 Мая Манолова: Комисията по ревизията показа, че корупцията може и да се осветява, а не само да се говори за нея . 10| 3280 |16.03.2021 Илиян Василев: В отношението към Мария Бакалов се осветяват всички демони в народопсихологията ни . 7| 3286 |26.02.2021 Johnson & Johnson е лъч, осветяващ пътя извън тъмнината на COVID-19, смята специалист . 0| 3331 |05.12.2019 Има проблем с осветяването на тунела ”Топли дол” на АМ ”Хемус”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ