Реклама / Ads
0| 3026 |15.07.2022 НОВИНИ

Нова вълна от напрежение в Скопие. Националист запали “френското предложение” в парламента

.
Нова вълна от напрежение в Република Северна Македония. Днес депутатите в Скопие ще се опитат отново да вземат решение за така нареченото ”френско предложение”, което цели да вдигне българското вето върху преговорната рамка за членство на РСМ в ЕС и процесът по присъединяване да започне. Очаква се дебатите да продължат дни.
 

Представители на националистите от ВМРО-ДПМНЕ шумно и под различни форми изразиха съпротивата си срещу документа - някои го скъсаха демонстративно, други - го изгориха пред очите на всички. В този ключов момент председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен посети Северна Македония. В специална реч пред депутатите тя обяви, че Евросъюзът очаква страната, стига да приеме предложението.

 

Фон дер Лайен заяви, че двустранни въпроси, като интерпретацията на историята, не са условия в процеса на преговори. Речта ѝ беше прекъсвана от възгласи: "Предатели" и "Фашисти", отправени от опозицията.

 

Горещите дебати в скопския парламент се проведоха на фона на пореден ден на протести срещу “френското предложение”. В Куманово демонстранти се обявиха за членство в ЕС, но не за сметка на идентичността и езика им. 

 

През последните седмици опозицията и протестиращите твърдят, че френското предложение на практика води до непризнаване именно на езика им и че историята ще е част от преговорната рамка.

 

Българската позиция остава ясна: НС преди седмици препотвърди казаното ясно още през 2019-а: нищо в процеса на присъединяване на РСМ не може да се счита за признаване от страна на България на съществуването на т.н. македонски език.

 

Пред bTV журналистът Владимир Перев заяви, че няма шанс днес Северна Македония да реши въпросът с “френското предложение”. По думите му се вижда ясно негативното настроение е на масата се поставят “ирационални” и “безумни” условия.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 14087 |14.07.2022 Митрофанова подигравателно: Русия няма да носи отговорност за безопасността на бг-вертолетите . 0| 3036 |14.07.2022 Румен Гечев: Има напрежение, но трябва да загърбим различията си с президента . 0| 3550 |14.07.2022 Нинова: Борисов, свалихте правителството не заради икономическа катастрофа! Европа призна развитието ни . 0| 3404 |14.07.2022 Напрежение в Скопие! Фон дер Лайен пред Собранието: Европа ви чака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads