Реклама / Ads
0| 17423 |16.07.2022 НОВИНИ

”Новая газета. Европа”: Новият бог на войната е HIMARS; гори настъплението на Путин в Украйна

.
HIMARS в действие...
Бойните действия в Украйна се променят с часове. Опитите на руската армия да премине в мащабно настъпление се провалят един след друг. Украинската армия нанася мощни удари на руската. През последните седмици и дни това става благодарение на американската система HIMARS. Как се стигна до този смразяващ за Кремъл обрат?
 

Ето какво пише по руското издание „Новая газета. Европа“. Първият етап от войната на Русия в Украйна – превземането на Киев за три дни – отдавна е провален. Както и второто – да бъде отрязана Украйна от морето. Но мнозина в Москва имаха илюзии (или страхове, или надежди), че в Донбас руската армия, безмилостна и страховита като ледник, ще пропълзи към украинските позиции, смачквайки украинската отбранителна линия с огнена вълна и запълвайки онова, което е останало от нея с пушечно месо. В Кремъл бяха убедени, че Путин, имайки смазващо превъзходство в техника и боеприпаси (на всеки украински снаряд се падат по 20 руски), ще наложи война на изтощение на Украйна и ще я спечели. Последната седмица разби тази илюзия. Руският фронт, или по-точно неговият тил, на дълбочина 60-80 км, гори в пламъци. Горят складове в Червения лъч. В Донецк горят десетки складове. Гори техника на летището в Мелитопол, складове в Херсон и Нова Каховка, отново горят армейските руски пунктове в Чернобаевка. В деня след превземането на Лисичанк изгоря огромен дивизионен склад в Попасна.

Вече е ясно: не горят просто складовете, а гори руската офанзива. Това е горящата сталинска военна стратегия, възприета от генералите на Руската федерация: да се настъпва с пушечно месо зад огнен вал, хаотично, безцелно стреляйки по площадите и жилищните сгради. След превземането на Лисичанск руските войски преминаха в настъпление по всички фронтове (това беше веднага след като Путин обяви „оперативна пауза“), но веднага бяха посрещнати с невиждан огън.

Целевият украински ракетен обстрел по складове е в рязък контраст с руския обстрел на скъпи ракети по жилищни комплекси, търговски центрове и площади. Военният експерт и бивш пилот, полковник от въоръжените сили на Украйна от резерва Роман Свитан оценява броя на унищожените руски складове на 15-20%. Очаква се украинската армия да премине в настъпление, сед като унищожи всички складове. Складовете се удрят с "Hymars", също с M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), монтирани на шасито на стандартен американски армейски камион M1140 с пускова установка за шест ракети GMLRS. Има и друг вариант, който позволява вместо шест GMLRS да изстреля една ракета ATACMS, която лети на 300 км, но тяхното използване все още се очаква.

HIMARS има редица изключителни предимства пред руските системи. Първо, американският ракетен комплекс е мобилен като обикновен камион. Това означава, че HIMARS се движи по нормален път, тръгва към позиция, изстрелва ракети и веднага се премества със скорост от 80 км / ч. Трудно е да го поразиш. Второ, ракетите GMLRS (в този случай G означава направлявани), изстреляни от Hymars, се насочват от GPS и поразяват изключително точно целта. Това го отличава от руските "Торнадо", "Град" и "Ураган", с които Москва се гордее. Трето, HIMARS, отново, за разлика от руските Smerchs, не се нуждае от пусково-зареждаща установка. Той просто отива до мястото, където блокът с ракети лежи на земята, вдига го - и е готов за залп!

Използването на HIMARS разрушава цялата логистика на руската армия. Руската армия е свикнала да воюва така: тя изгражда гигантски складове на 60 км от фронта и транспортира всички тези складове с камиони. „60 километра преместване“, казва Алексей Арестович, съветник в президентската канцелария, „това са три пътувания с камиони на ден, 90 са две, 120 е едно. Офанзива за руската армия е възможна само ако камионът успее да направи три рейса за един ден.

Вече се потвърждават предвижданията, че съвременната мрежово-центрична война превъзхожда видимо сталинската концепция от 1941 г., която използва руското командване: залп от огън плюс пушечно месо. И второ, Путин не успя да превърне тази война в позиционна, както искаше, защото позиционната война предполага, че врагът вижда само фронтовата линия и не може с приемлива точност да удари ключова военна инфраструктура зад нея.

„Каква военна машина е построил Путин“, пита Арестович саркастично, „ако четири HIMARS могат да я ликвидират?“

Според експертът от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна полковник от резерва Олег Жданов, украинската армия разполага в момента със 17 американски HIMARS и техните аналози. „Красни Луч“, „Стаханов“, „Змийски остров“ и С-300, унищожени край Херсон преди десет дни, също са в „сметката“ на HIMARS. Това вбесява върховното командване на руските войски в Москва, но така и не успяват да се противопоставят.

 

По материали от „Нова газета. Европа“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3193 |28.03.2022 ”Новая Газета” с второ предупреждение от ”Роскомнадзор”. Спира временно работа . 0| 3039 |22.03.2022 Главният редактор на ”Новая Газета” пуска Нобела си за мир на търг в помощ на бежанците от Украйна . 31| 7007 |14.05.2020 Карбовски за ”Свободна Европа”: Мразя всеки, на когото съм вярвал като дете - сега да ме лъже . 16| 7677 |31.07.2019 ”Свободна Европа”: Няма как да се хакнат пръскачки пред парламента, поливането е ръчно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads