Реклама / Ads
16| 7675 |31.07.2019 НОВИНИ

”Свободна Европа”: Няма как да се хакнат пръскачки пред парламента, поливането е ръчно

.
Народното събрание само поддържа двете лехи с декоративна зеленина пред централния вход на сградата, а поливането на цветята в тях става с водоноска, осигурена от външна фирма. Това съобщи Свободна Европа след като от прокуратурата обявиха, че обвинените за хакването на НАП са посегнали и на сървъра, който управлява поливните системи пред Народното събрание.
 

Според обвинението, целта е била да се дестабилизира политическата система.

 

"Имало е такова желание, евентуално, при преминаването на автомобили на държавния глава или гости на нашето Народно събрание, да бъде активирана, евентуално, поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването. Такава нестабилност води след себе си и нестабилност на цялата ни политическа система", каза наблюдаващият прокурор Евгения Станкова.

 

Изводите са част от разследването на специализираната прокуратура, която обвини 20-годишния Кристиян Бойков в кибер тероризъм, а началниците му във фирмата "ТАД Груп" - в подбудителство.

 

Проверка на медията обаче показа, че няма как пръскането на делегации да се случва дистанционно, защото поливането на цветята пред централния вход на Народното събрание става ръчно. „Наели сме фирма, тя полива с водоноска, нищо свързано с интернет няма“, заявиха от пресцентъра на парламента.

 

От Столична община, която пък поддържа градинката зад парламента, до служебния вход на институцията, обясниха също, че няма как да са хакнати сървъри на поддръжката, защото такива няма.

 

Поливните системи се пускат автоматично, като предварително са настроени в колко часа да се включат и да започнат да поливат. Ако искате дистанционно да промените часа на включване или силата на струята – това не е възможно все още, обясниха от общината.

 

От общината твърдят, че в последните дни е имало повреди, но те няма как да са нанесени от хакери. „Става дума за механични повреди – гражданин, настъпил пръскачка, счупил я, ние сме я сменили. Но няма как някой да настройва отвън кога да се включи водата. Тя няма нищо общо с интернет“, казаха от пресцентъра на Столична община.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 14293 |31.07.2019 Методи Лалов: Няма задържане ЗА 72 часа! Няма! . 10| 6998 |30.07.2019 ”Правосъдие за всеки”: Номинация за главен прокурор има, но избор няма . 5| 5128 |26.07.2019 Мустафа Карадайъ: Няма забрана Делян Пеевски да е лидер на ДПС, държавата е хаос и нестабилност . 12| 5829 |26.07.2019 Иван Тодоров: Нямам връзка с политици, не зная откъде идва атаката срещу „Тад груп“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads