Реклама / Ads
2| 3007 |13.12.2021 НОВИНИ

Новата власт определи промените в съдебната власт като ”незабавни”

.
Кирил Петков
Като ”незабавни”, но в хоризонт от 3 или 6 месеца, са посочени промените в закони, касаещи съдебната система.
 

73 точки съдържа публикуваната на сайта на "Продължаваме промяната" законодателна програма на новата управляваща коалиция, пише news.bg. Сред тях е разделяне и реформиране на КПКОНПИ. Антикорупционното звено/комисия трябва да получи разследващи функции - незабавно, но не по-късно от 3 месеца от започване работа на Народното събрание.

 

Разписани са и промени в Закона за съдебната власт (ЗВС) с цел трансформиране на ВСС с цел магистратите да продължат да упражняват ефективно професията си по време на мандата - незабавно, но не по-късно от 3 месеца от започване работа на НС. Бъдещите управляващи ще инициират и промени в НПК и ЗСВ с цел закриване на специализираните наказателен съд и прокуратура, които също трябва да се приемат незабавно. Като огромен приоритет е посочено и въвеждането на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство.

 

До края на 2022 г. ще се изработят механизми за обвързване на максималния месечен размер на осигурителния доход с размера на средната работна заплата за страната.

Освен това ще се регламентира "автоматичен" механизъм за ежегодно определяне размера на минималната заплата за страната, увеличаване на заплащането на нощния труд и въвеждане на електронна форма на трудовите книжки.

 

За януари като законодателна задача в областта на енергетиката е записано и "полагане на усилия битовите потребители да не бъдат извеждани на регулирания пазара от 01.01.2022 г.".

 

Новата техника да се закупува от страните-съюзнички в НАТО и ЕС. Фокус върху използване в отбраната на перспективни технологични решения  като изкуствен интелект и дронове. 

 

Това е записано в публикуваната от новото правителство управленска програма.  

Идеята новата техника да се купува само от страните-съюзнички в НАТО и ЕС беше лансирана още в края на миналия парламент. Между двете четения на актуализацията Бюджет 2021, тя беше формулирана като ограничение за плащането на ремонтите в страни извън НАТО и ЕС. Но не мина с аргумента, че така биха се спрели ремонтите на ползваната техника, които в последните години се правят в Русия и Беларус. 

 

"Наличната бойна техника ще се поддържа и модернизира„ по възможност, от българския военно-промишлен комплекс“, пише сега в документа. Целта - да бъде ограничена зависимостта от страни извън НАТО и ЕС и да няма риск за националната сигурност. 

Договорка има за превъоръжаване със съответните инвестиционни проекти за придобиване на модерни способности. Без записано уточнение, но наред сега са Сухопътните войски.

 

В публикуваното коалиционно споразумение се предвижда още през 2022-ра няколко министерства да координират инвестициите в отбраната. Честните и прозрачни конкурси остават цел за МО. Ще започне дискусия за нуждата от изграждане на национална гвардия. 

 

Войските трябва да станат по-екологични. Хората тях в центъра на развитието на въоръжените сили.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3229 |12.12.2021 Новата седмица започва със сняг и дъжд . 8| 3105 |12.12.2021 Христо Иванов: Това управление ще е мост между епохата Борисов и новата политическа конструкция . 25| 6190 |09.12.2021 Гешев се врътна като пумпал за разделението на властите. ”Ще си търгна, когато преценя”, обяви той . 28| 15844 |09.12.2021 Бабикян: Мечтата на г-жа Нинова се сбъдна - колкото по-слаб резултат, толкова по-близо до властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads