Реклама / Ads
16| 4148 |21.10.2021 НОВИНИ

Нови промени заради ”зелените сертификати” ден след заповедта на МЗ

.
Източник: БГНЕС
Зеленият сертификат за преболедувалите COVID-19 става с удължен срок. Валидността му вече ще е 12 месеца, обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. До този момент срокът бе половин година. Новият срок ще важи само на територията на нашата страна, като се обмисля сертификатът да е с различна защита и различен QR код. Глобите за нарушители започват от понеделник. В следващите няколко дни ще се издават само предписания.
 

“Информационно обслужване” работи за това до края на тази седмица или най-късно в понеделник системата да издава сертификат за установено с антигенен тест преболедуване. До тук се стигна, след като стана ясно, че тези тестове не важат при издаването на “зелен сертификат”, което остави много хора недоволни. 

 

Новите промени на здравното министерство идват часове, след като заповедта на МЗ за новите мерки влезе в сила. Според нея всички дейности на закрито могат да се осъществяват срещу “зелен сертификат”. Възникнаха обаче редица проблеми, което наложи и крачки встрани. 

 

Кацаров обясни, че рестрикциите са с временен характер. Промени ще има при положителна тенденция.

 

Има и промяна при ваксинираните – вече документът при получаване на първа доза от двудозов препарат ще дава свободен достъп в рамките на месец до втората доза и издаването на сертификат.

 

Доц. Кацаров посочи, че се върви към създаване на "чиста среда" с ваксинирани, преболедували и доказано здрави служители.

 

Зам.министър Александър Златанов обясни, че до неделя при проверка от структурите на РЗИ на закритите обществени места при установяване на нарушения ще се издават само предписания, а няма да се налагат глоби. Това е един вид гратисен период, а глобите започват от понеделник.

 

Ще предоставят безплатни антигенни тестове за служителите, които нямат зелен сертификат. Безплатните тестове ще бъдат предоставени на всички лаборатории от РЗИ с договор, в който ще се обвържат с конкретна цена за пробовземане.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3243 |21.10.2021 От ЮЗДП твърдят, че дърва за огрев има, но цените летят заради тока и транспорта . 6| 2991 |21.10.2021 4522 нови случаи на коронавирус у нас . 20| 33009 |21.10.2021 Семейство Златанови, Пепи Еврото и Младен Маринов в ”Държава без изход“ . 1| 3011 |20.10.2021 Спират плановия прием и операции в ”Александровска”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads