Реклама / Ads
0| 3385 |03.08.2022 НОВИНИ

Новият стар шеф на КЕВР: Щом пуснем интерконектора с Гърция, още през октомври ще паднат цените

.
Възможно най-скоро трябва да се пусне в експлоатация интерконекторът Комотини - Стара Загора. Има подписан Акт 14, предстои подписването на актовете 15 и 16. Цените там са изключително атрактивни за България, много по-ниски от спот пазара, включително и цените на втечнения природен газ. Ако това се случи, българските граждани ое през октомври ще усетят намаление на цените.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия новият стар шеф на КЕВР Иван Иванов.

 

Той бе възстановен начело на енергийния регулатор след решение на Конституционния съд по въпроса с назначаването на Станислав Тодоров в нарушение на основния закон.

 

Според Иванов възстановяването му на поста не е било очаквано и се дължи на “недостатъчната юридическа компетентност на екипа на управляващите, които допуснаха груба грешка тъй като по време на висяща процедура за избор на председател промениха закона за енергетиката”. 

 

Според Иванов както родната енергетика, така и тази в Европейския съюз изпитва трудности основно заради войната в Украйна. 

 

КЕВР е само една от институциите, които имат отношение към енергетиката и цените, а специално към природния газ има ограничени правомощия защото не определя, а единствено утвърждава цените.


"При цена от почти 300 лв. за мегаватчас започваме дейност да търсим нормативна промяна, която да гарантира изпълнение функциите на обществения доставчик "Булгаргаз" до регулирания пазар - където са топлофикациите и газоразпеделителните дружества За тях категорично доставките трябва да бъдат на принципа на минимални разходи."

 

По думите му е трябвало още от 31 март, след издаването на указа на руския президент "Булгаргаз" и правителството да започнат разговори за подписване на дългосрочен договор за доставки на природен газ. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3283 |03.08.2022 Кантарджиев смята, че новият здравен министър ще промени COVID курса . 0| 2853 |29.07.2022 Митрофанова запя друга песен: Не можем просто да напуснем страната . 0| 3146 |21.07.2022 Шефът на КЕВР: КС реши, че назначението ми е нарушение, заради смяна на закона . 0| 7136 |21.07.2022 Ива Митева оптимистично: Новият кабинет би бил по-здрав и силен от първия, но...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads