Реклама / Ads
9| 2362 |28.03.2024 НОВИНИ

Новият стратегически пропаганден наратив на Русия - "Украйна е корумпирана"

.
Руският пропаганден наратив, който цели да компрометира украинските власти в очите на международната общност най-вече в контекста на корупцията, става стратегически за Кремъл, тъй като е насочен към ограничаване на помощта за Украйна, каза Светлана Слипченко, заместник-изпълнителен директор на организацията с нестопанска цел „Вокс Юкрейн“ (Vox Ukraine) и ръководител на проекта „ВоксЧек“ (VoxCheck), по време на дискусия в украинския медиен център – Укринформ на тема: „Борба с корупцията в Украйна: промяна на нагласите, геймификация и сътрудничество”.
 

„Както в европейското, така и в украинското медийно пространство през ноември-декември 2022 г. масово се появиха фалшиви новини за корупция в Украйна и различни опити за дискредитиране на украинското правителство, по-специално за предполагаеми корупционни схеми. A след това през цялата 2023 г. и началото на 2024 г. те се поддържат приблизително на едно и също ниво. Този наратив, който компрометира украинските власти най-вече по отношение на корупцията в Украйна, става доста стабилен в руската пропаганда", каза Слипченко, предаде БТА.





Тя подчерта, че този наратив може да се смята за „стратегически“, тъй като преследва дългосрочна цел за ограничаване на международната помощ за Украйна.

 

Според Слипченко за тази цел Русия разпространява различни фалшиви новини както чрез онлайн медиите, така и чрез мрежата си от псевдо-експерти, които пишат за западната аудитория.

 

„Бих искала да спомена един от последните случаи. Това беше статия, публикувана от „Глобал Юронюз“, за която се твърди, че е написана от американския журналист Сиймур Хърш. Той твърди, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс бил дошъл в Киев, за да докладва за масова корупция в правителството, както и за съществуващото възмущение сред редица подчинени на Володимир Зеленски във връзка с неговия „прекомерен дял". Тази новина е напълно безпочвена и не е подкрепена с никакви факти. Фактът е, че „Глобал Юронюз" всъщност е руски сайт, който имитира европейска медийна агенция. Сиймур Хърш е псевдо-експерт, който пише за западната аудитория и систематично повтаря наративите на Кремъл“, каза ръководителката на „ВоксЧек“.

 

Тя добави, че в украинското медийно пространство много руска дезинформация е насочена срещу висши политически и военни лидери.

 

„Ще отбележа един нов случай, който се разпространяваше в социалните мрежи този месец. Това е поредният опит за дискредитиране на (бившия главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий – бел.ред.) Залужни и (президента Володимир – бел. ред.) Зеленски. Пропагандистите разпространиха видео, което било заснето от Би Би Си. В него се твърди, че Залужни вероятно е получил 53 милиона долара, за да се откаже от политическите си амбиции. Пропагандистите добавиха, че разследващият журналист от „Белингкат“ Христо Грозев уж бил проучил подробностите на споразумението и е потвърдил, че това наистина е така. Фактът е, че това е напълно фалшиво видео, компилирано от различни елементи от интервюта на Би Би Си и други видеозаписи. Христо Грозев също лично осъди този фалшив клип", каза Слипченко.





Открити са и фалшиви акаунти в „ТикТок“, които са разпространявали дезинформация за руско-украинската война, добави Укринформ.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2719 |28.03.2024 Сахарски прах покри много райони в България . 1| 2979 |28.03.2024 Сигнал за бомба в Софийския университет и в Съдебната палата /обновена/ . 12| 2370 |28.03.2024 ГЕРБ ще преговарят с ИТН по третия мандат, ако ги поканят . 6| 7970 |28.03.2024 Николай Кръстев за ФрогНюз: Отново някой ни дърпа към сивата зона на Балканите. Думите на Вучич не трябва да бъдат подценявани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads