Реклама / Ads
2| 4519 |12.10.2016 НОВИНИ

Оборудват асансьорите с телефон до края на годината

.
До края на годината всеки асансьор в страната трябва да има телефон в кабината. В противен случай съоръженията ще бъдат спрени, защото не отговарят на законовите изисквания. Изграждането на постоянна директна връзка между асансьора и техниците, отговарящи за неговата поддръжка ще струва минимум 400 лева.
 

Към момента в София едва между 10 и 15% от асансьорите имат монтирани телефони, а в останалата част на страната процентът е още по-нисък. До края на годината всеки асансьор в страната трябва да има телефон за директна връзка с техниците, обясни Калин Петров от Националния браншови съюз „Надзор и поддръжка на асансьори, подемници и ескалатори":

 

"Това устройство трябва да осигури връзка с човек, който може да ви помогне. Трябва да го има във всеки един асансьор. Не е доказало своята ефективност, не вярвам и да я докаже, но ние трябва да го монтираме. Досега има една утвърдена практика, която е показала с времето, че работи. В самия асансьор има бележка на сервизиращата фирма с денонощен телефон за аварийни ситуации. Всеки един, който е изпаднал в такава ситуация, се обажда и идват да го извадят".

 

Монтирането на телефон в кабината ще струва на собствениците повече от 400 лева. А реално това устройство няма да повиши безопасността на съоръженията, каза Мирослав Паскалев от Сдружение „Софийска асоциация на асансьорните техници", цитиран от Дарик.

 

"Въпреки че всеки един от нас има по 2-3 мобилни телефона в себе си, защо е необходимо и какво ще допринесе това за безопасността на асансьора? По-важното е да се направи ремонт на машината, на управляващото табло".

 

Броят на асансьорите в страната, които имат монтиран телефон, е изключително малък. А според закона след 1 януари следващата година всички съоръжения, които не са изпълнили това изискване, трябва да бъдат спрени от движение, независимо че те реално няма да са опасни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4359 |06.10.2016 Спират асансьори, ако нямат телефон . 0| 3961 |27.09.2016 Борисов и Путин нищят енергетиката по телефона . 0| 4755 |15.09.2016 Галя Георгиева заплашвала колега от ВСС по телефона . 2| 4774 |10.09.2016 Банков служител усети, че баба тегли пари за телефонни измамници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads