Реклама / Ads
1| 3069 |09.12.2022 НОВИНИ

Образователнтото министрество предлага нови девет защитени специалности

.
Министерството на образованието и науката (МОН) предлага девет специалности да влязат в Списъка на защитените професии от държавата за 2023/2024 учебна година. Списъкът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на МОН.
 

Седем от специалностите са от професионално направление "Строителство“. Това са:  "Строително дърводелство“, "Строително тенекеджийство“, "Вътрешни облицовки“, "Покриви“, "Метални конструкции“, "Сухо строителство“ и "Строител на релсови пътища и съоръжения към тях“. Останалите две са "Класически инструменти“ за професия "Лютиер“ от професионално направление "Приложни изкуства и занаяти“ и "Конструиране, моделиране и технология на кожено-галантерийни изделия“ от професионално направление "Производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи“.

 

С новите девет предложения общият брой на защитените от държавата професии ще бъде общо 60. Това са специалности, които са уникални като съдържание и всяка от тях се преподава в не повече от четири училища в страната. Обучението по тях се извършва по осъществен държавен прием в паралелка с най-малко 9 ученици.

 

От списъка се изважда една специалност - "Дограма и стъклопоставяне“, тъй като вече не отговаря на критерия за уникалност по териториален признак. Очаква се с шест нови да се актуализира и Списъкът със специалности с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда за учебната 2023/2024 година. Две специалности са от професионално направление "Горско стопанство“ - "Дърводобив“ и "Механизация на горското стопанство“. Други две са от професионално направление "Строителство“ - "Основни и довършителни работи“ и "Строителство и архитектура“, а останалите са "Програмно осигуряване“ от професионално направление "Компютърни науки“ и "Логистика на товари и услуги“ от професионално направление "Транспортни услуги“.

 

Специалностите с очакван недостиг от кадри на пазара на труда ще станат общо 84. Обучението по тях се извършва по осъществен държавен прием в паралелка с най-малко 12 ученици.

 

Списъците са актуализирани с предложения от национално представителните работодателски организации и министерствата. Предвижда се да се прилагат от учебната 2023/2024 година за учениците, приети в VIII клас по държавния прием.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 28812 |06.12.2022 БСП предлага нови пенсии и заплати . 1| 5418 |05.12.2022 Изненада: ГЕРБ предлагат проф. Николай Габровски за премиер . 2| 3090 |02.12.2022 ДПС предлага държавен контрол на ”Лукойл“. Италианската рафинерия може да работи, въпреки ембаргото на ЕС . 3| 3694 |01.12.2022 ДБ и ПП предлагат шефовете на службите да се назначават от Министерски съвет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads