Реклама / Ads
5| 3249 |15.01.2023 НОВИНИ

В очакване: Днес става ясно кой ще получи третия мандат?

.
Източник: личен архив
Очаква се днес да стане ясно коя парламентарна формация ще получи последната възможност да състави правителство в 48-ото Народно събрание. В понеделник изтича седемдневният срок, предвиден в Конституцията, след който президентът Румен Радев трябва да връчи на парламентарна група по свой избор третия мандат за формиране на кабинет.
 

Това ще бъде последният шанс 48-ото Народно събрание да излъчи правителство. До тук се стигна след два неуспешни опита на първите две парламентарни формации. От ГЕРБ-СДС предложиха премиер и състав на кабинет, но те останаха само на хартия, защото първата по численост парламентарна група не успя да събере подкрепа за проекта.

 

Провали се и вторият опит за съставяне на правителство – на парламентарната група на "Продължаваме промяната", които върнаха празна папката с втория мандат на президента на 9 януари.

 

Конституцията предвижда трета и последна възможност. Тя е по избор на президента, който трябва да реши коя от останалите пет формации – ДПС, "Възраждане", БСП, "Демократична България" или "Български възход" - ще получи последната възможност да формира правителство.

 

Срокът за връчване на папката с третия мандат изтича утре. 

 

Според вицепрезидента Илияна Йотова решението на държавния глава коя парламентарна група да получи последна възможност да състави кабинет ще отчете заявките на политическите партии, разговорите помежду им, както и коя формация има най-големи шансове да формира правителство.

 

Според Йотова сред основните аргументи трябва да бъде и приемствеността с успешните политики на служебния кабинет: 

 

"Този аргумент - да продължи не само приемственост в политиката, но да имаме и стабилност в страната така, както я заложи служебният кабинет през последните месеци, и онази партия, която може да гарантира в най-голяма степен тази стабилност, също ще бъде един от основните аргументи на президента".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3079 |13.01.2023 Облачно време за днес. Дъждът ще преминава в сняг . 0| 3047 |13.01.2023 Тежко остава състоянието на изгорялото дете в Благоевград . 0| 3137 |12.01.2023 Окончателно: Полицаят Денислав Борисов остава в ареста за превоза на мигранти на АМ ”Тракия” . 1| 2991 |12.01.2023 Парадокс: Шеф на петролен гигант застава начело на конференцията за климата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads