Реклама / Ads
0| 3710 |19.08.2022 НОВИНИ

Одит във Фонда на фондовете за конфликт на интереси и връзки с политици

.
Александър Пулев Източник: БГНЕС
Министерство на иновациите и растежа започва одит с фокус конфликт на интереси и изследване на връзки с видни политически личности, обяви служебният министър Александър Пулев. Причината – получен в министерството сигнал, свързан с дейността на един от финансовите посредници на Фонда на фондовете.

„Има активен сигнал, работим с колегите, координираме се с всички контролиращи органи. Това ни е абсолютният приоритет и както виждате, основните теми на нашите мерки и препоръки, а конфликт на интереси, да няма повече взаимодействия, ако е имало такива“, обясни той.

 

„Да се създадат политики без политическа намеса във Фонда на фондовете. Тук трябва да се работи на изцяло пазарен принцип парите да стигат до бъдещите шампиони на страната, а не до алтернативни източници“, каза министър Пулев, който отказа да даде подробности, докато не приключи проверката.

 

Той представи пред медиите дейността на Фонда на фондовете, основно разделена в два сегмента. За сегмента, който представлява 80 процента от дейността на фонда, и свързан с дългови финансови инструменти, министър Пулев отчете, че работи ефективно. До бизнеса са разпределени почти 700 млн. лв., подкрепени са почти 1 831 компании, отчете министърът.

 

Другата част, която представлява около 20 процента от дейността на Фонда на фондовете, са така наречените дялови финансови инструменти, които представлявали по-високо рисков сегмент. Пулев фокусира вниманието именно към тези дялови финансови инструменти, в частта им „ускоряване“ и „начален етап на растеж“.

 

По думите му става дума за такъв тип инвестиция в капитала, при която се дава кредит на доверие на стартиращия бизнес, като се разчита много на оценката на финансовия посредник. „Тоест дава се един кеш на стартиращия бизнес и се поема ангажимента от страна на основателя на този бизнес да инвестира добронамерено в развитието му“, обясни Пулев. Той уточни, че на този етап дори не е нужно да има регистриран бизнес, учредена компания, за да се получи инвестицията. Именно в този сегмент има получен активен сигнал в министерството, заради който се назначава и одитът.

 

„Ще въведем нови ясни критерии във връзка с оценъчната методология, когато дойде потенциалният създател на бизнес и започне да разговаря с финансовия посредник, трябва да има много ясни критерии, на каква база ще се оцени тази инвестиция“, изтъкна служебният министър.

 

Александър Пулев заяви, че ще се въведат изисквания за самоучастие, приложими към основателите на компаниите. „Ще въведем минимални изисквания относно съдържанието на тези презентации, минимални изисквания относно опита на екипа на основателите и относно съдържанието на бизнес плана, което е приложимо за компании в по-напреднал етап от тяхното развитие“, допълни той.

 

Министърът обяви, че са сезирани всички администрации и в момента, в който има резултат от одита, той ще бъде обявен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2374 |15.08.2022 НОИ: Разходите за пенсии по-високи с 11 % спрямо миналата година . 0| 61839 |10.08.2022 Вижте доходите и имотите на Кирил Петков, Нинова, Янев, Спецов, Заков, Сандов . 0| 3037 |09.08.2022 Предизборно се сбраха! ”Войводите” от ВМРО, Петър Москов и Валери Симеонов заедно на вота . 0| 2515 |07.08.2022 Стартови двигател на противовъздушна ракета изплува от водите на къмпинг ”Добруджа”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads