Реклама / Ads
1| 15240 |17.09.2022 НОВИНИ

Одитът на ЕК разобличи неистините на Даскалов и Христанов, доказва, че държавата не гарантира качеството на влизащите храни

.
ГКПП ”Капитан Андреево”
Одитният доклад на ЕК за контрола на животни и стоки, въвеждани в ЕС разбива на пух и прах организацията на бившите управляващи от кабинета “Петков” по отношение на проверката на храните, влизащи от Турция.
 

От изводите в него става ясно, че шефът на БАБХ Христо Даскалов и бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов са заблуждавали българският  народ с твърденията, че след като държавата поема изцяло контрола на влизащите от Турция храни през май т. г., качеството им е гарантирано.

 


Време

 

В някои медии, близки до “Продължаваме промяната” вече се появиха спекулации, че умопомрачителните изводи на Комисията касят периода, когато на границата е действала отстранената вече фирма “Евролаб 2011” за фитосанитарен контрол. Това е тотална неистина, тъй като изводите на ЕК са направени за периода от 6 до 9 юли 2022 г., когато въпросната фирма вече бе отстранена, а лабораторните изследвания за пестициди, както и товаро-разтоварната дейност бе изцяло поверена  в ръцете на БАБХ и то по заповед именно на нейния директор Христо Даскалов.


Основен извод

 

Основният извод на одиторите, видели с очите си какво се случва на “Капитан Андреево” в началото на юли е следният: Предвид значителните структурни, процедурни и оперативни несъответствия, наблюдавани по време на настоящия одит, българските органи НЕ СА в състояние да гарантират,  че съответното законодателство на ЕС се прилага правилно по отношение на официалния контрол на стоки, въвеждани в ЕС чрез ГКПП Капитан Андреево, и НЕ МОГАТ да предоставят гаранции, че тези стоки са в съответствие с правилата на ЕС.  

 

Уточняваме, че подобни проверки и доклади от ЕК са били изготвяни всяка година по отношение на контрола на храните на "Капитан Андреево", като до този момент подобен извод не е бил правен.


Неистини

 

Друга съществена неистина, в която се опитваха да ни убедят Даскалов и Христанов в продължение на близо половин година  бе, че след махането на частната лаборатория, “държавата си е върнала границата”. Оказва се, че отстранената фирма е проверявала само няколко растителни продукта - плодове и зеленчуци до май т. г.. Останалите храни, както и вноса на месо реално са били обект на проверка само и единствено от държавата. 


Проверяващият екип от Европа обаче констатира на място, че компетентните органи на ГКПП Капитан Андреево не са потвърдили пристигането и съответствието на приблизително 25 % от транзитните пратки, когато този ГКПП е посочен като изходен ГКП. “Това не е в съответствие с член 33, параграфи 2 и 3 от Регламент (ЕС) 2019/2124 и член 40, параграф 2, буква б), подточка iii) от Регламент (ЕС) 2019/1715”, отбелязват проверяващите.

 

Месо

 

Оказва се, че именно във вноса и проверките на месо има най-много констатирани нарушения от контролните органи, което само по себе си е новина.  

По време на посещението на пункта одитният екип е установил, че официалният ветеринарен лекар не е извършил проверка за идентичност на пратка от стоки от животински произход, разрешена за транзит.

 

„От данните в TRACES-NT 121 живи животни са влезли в ЕС през първите шест месеца на 2022 г. чрез ГКПП Капитан Андреево. През периода на одита в този ГКПП не са били въведени такива пратки и поради това одитният екип не е бил в състояние да наблюдава официалния контрол по този аспект”, става ясно още от документа.

Одитният екип също така отбеляза, че служителите на БАБХ не са предприели последващи действия по пратки, за които не са получили потвърждение за пристигане на контролния пункт. Това не е в съответствие с изискванията, определени в член 6, параграф 5 от Делегиран регламент (ЕС) 2019/2123 на Комисията. „БАБХ не можа да обясни ниската честота на физическите проверки, включително лабораторните изследвания, на пратки с някои други стоки от неживотински произход, подлежащи на временно засилване на контрола в ГКПП”, пише още в доклада.

 

За проблеми при вноса на месо Даскалов и Христанов не са обелвали до този момент нито дума, но одиторите  от ЕК са категорични, че почти всички действия от страна на БАБХ са в противоречие на европейските директиви. Ако месото се вкарва в нарушение на европейските правила, то за какъв контрол може да говорят Даскалов и Христанов и какво тогава са си “извоювали”. Всъщност кой трябва да понесе отговорност?! 


И още притеснителни изводи

 

Притеснителните изводи в доклада на ЕК за проверките на границата по времето на предишния кабинет продължават. “Одитният екип установи, че две проби от всяка партида пратки в едно транспортно средство са представени в две каси, поставени върху палетите в задната част на транспортното средство. Не е ясно кой предварително е поставил тези проби или дали те са били представителни за въпросните партиди и са избрани на случаен принцип от длъжностните лица. Като се има предвид големият брой пратки, преминаващи през ГКПП Капитан Андреево, такова представяне може да означава, че пробите може да не са представителни или да не са били избрани на случаен принцип”, посочват инспекторите.

 

„Въпреки че прилагането на посочените честоти за контрол подлежи на надзор и координация от страна на отдел „Граничен контрол“, и лично от Даскалов като директор на агенцията, който периодично изисква данни от отделните ГКПП за съставяне на обзорни доклади, БАБХ не е могла да докаже, че в хода на надзора си е установила несъответствията в действителната спрямо законово изискваната минимална честота на проверките или, ако е установена, е предприела коригиращи действия.

 

БАБХ предостави документни доказателства за задържането на пратки, когато е необходимо, до получаване на резултатите от лабораторния анализ на пробите, взети от пратки стоки от животински и неживотински произход. Пратките се задържат в ГКП в транспортното средство. Одитният екип установи, че има ограничено пространство за паркиране на превозните средства в района на ГКПП. Освен това в ГКПП липсват подходящи съоръжения за съхранение и в непосредствена близост до него не е имало търговски склад. Ограниченото пространство за паркиране е допринесло за значително претоварване на движението и е възпрепятствало гладкото функциониране на официалния контрол. Това не е в съответствие с член 64, параграф 3, букви б), в), г) и д) от РОК.

 

За пратките, които са подложени на лабораторни изследвания, са взети решения относно тяхната съдба, когато резултатите от лабораторните изследвания са били на разположение. Одитният екип отбеляза, че на някои пратки е разрешено да влязат в ЕС, когато са тествани чрез аналитични методи, които не попадат в обхвата на акредитацията на съответните лаборатории”, пише още в доклада на проверяващите.


Като сериозна забележка е отбелязано че трябва да се осигури достъп до официалния лабораторен контрол и на други частни акредитирани лаборатории освен държавната, която освен че е референтна също така и няма капацитет да поеме голямото натоварване от ГКПП.

 

Уточнение

 

Във въпросният доклад се уточнява: “Одитът на този път ГКП Капитан Андреево-най-големият такъв в ЕС беше извършен в кратък срок по искане на БАБХ и вследствие на получената от службите на Комисията информация, че официалният контрол не е бил извършван в съответствие с правото на Съюза на този ГКПП. През май 2022 г. е извършено преструктуриране на дирекция  “Граничен контрол” в рамките на БАБХ и реорганизация на работните договорености в ГКПП”. В документа се отбелязва, че частната фирма е вече отстранена от тези дейности.

 

Измъкване

 

Любопитното е да разберем как Христо Даскалов и Иван Христанов, които са кандидати за депутати от ПП, ще се опитат да се измъкнат “чисти” от кашата, която очевидно са забъркали, имайки предвид одитния доклад на ЕК. Като нищо може пак да хвърлят “горещия картоф”  на частната фирма, защото така свикнаха. Но този път няма да им се получи, тъй като изрично е упоменато в одитния доклад, че изводите са на базата на проверка извършена във времето, когато “Евролаб” вече не е действала. Припомняме ви, че именно тогава на базата на организацията на БАБХ за контрол, на границата се създаде невиждан хаос. Стотици тирове буквално задръстиха “Капитан Андреево”, тъй като вече им се налагаше по три дни да чакат резултат за взетите проби от софийската лаборатория. 

 

Предистория

 

Работата на “Евролаб 2011”  бе прекратена със заповед на шефа на БАБХ Христо Даскалов. Фирмата заведе съдебни дела и ги спечели. Въпреки това съдебните решения и до днес не се изпълняват. В същото време дъвката “Капитан Андреево” се превърна в основна от кампанията на “Продължаваме промяна”. От доклада на ЕК, обаче става ясно, че всички твърдения за “превзета държава” и “мафия” са неверни. Същите констатации като тези от европейския одит бяха изразени преди няколко месеца от всички останали политически сили, включително  и  от хора в самото коалиционно правителство. Но депутатите, дръзнали да изкажат различна гледна токка от тази, лансирана от ПП, също бяха атакувани и обявени за “мафиоти”.  

  

Припомняме ви, че сагата в “Капитан Андреево” започна след сигнал на шефа на фирма “Евролаб” Васил Димитров, че олигарх го е притискал да му прехвърли бизнеса си. Заплашил го, че ако не го направи, ще впрегне цялата мощ на държавата, за да му бъде отнет.

 


.

 


.

 

 

Преди часове от екипа на Иван Христанов са реагирали на Доклада със следното съобщение : ЕВРОПА ПОТВЪРДИ РАЗКРИТИЯТА НИ ЗА КАПИТАН АНДРЕЕВО! Огромната част от констатациите са за тежки хронични нарушения, създадени от ГЕРБ преди 10 години. Хронични пропуски в граничния контрол констатира доклада на Главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните» към Европейската комисия (DG Sante). Предварителния доклад от 15 септември е за извършения в началото на юли по наша покана одит на фитосанитарния контрол на ГКПП «Капитан Андреево». Заключенията на одитора потвърждават данните от нашите разкрития, които огласихме широко след края на май 2022 г. Това е лицето на Корупцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7939 |18.08.2022 Лекар разобличи лъжата за една снимка . 0| 4214 |19.07.2022 Шефът на Сметната палата: Одитът няма нищо общо с управляващите, заради АПИ обществото загуби 118 млн. . 0| 10473 |09.07.2022 Служители на МЗХ: Проверка от ЕК разобличи, че Даскалов и Христанов говорят неистини за “Капитан Андреево” . 0| 24027 |06.05.2022 МВР разобличи Костадин Костадинов в лъжа, че украинци са били възрастен мъж София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads