Реклама / Ads
2| 3457 |06.11.2018 НОВИНИ

Одобриха доклад на Станишев за влизането ни в Шенген

.
Сергей Станишев Източник: БГНЕС
Съветът на ЕС трябва да вземе твърдо решение за приемането на България и Румъния като пълноправни членки на Шенгенското пространство. Този призив отправиха депутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европарламента.

Според тях двустепенният подход – премахване на контрола по вътрешните морски и въздушни граници, последвано от край на проверките по вътрешните сухопътни граници, би донесъл поредица от рискове и може а има отрицателно въздействие върху бъдещото разширяване на Шенген.

 

Това са изводите в доклада, изготвен от българския евродепутат Сергей Станишев – преседател на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Евродепутатите призоваха да бъде взето подобно решение и за Хърватия, щом тя изпълни критериите.

 

От парламентарната комисия смятат, че отлагането на приемането на Румъния и България има отрицателни последици не само за тези две страни, но и за ЕС като цяло. Фатален е ефектът върху вътрешния пазар на ЕС и износа и вноса от и за България и Румъния.

 

„Днес Комисията по граждански свободи потвърди, че България и Румъния трябва да станат пълноправни членки на Шенген и отхвърлиха перспективата за частично влизане първо с въздушните и морските граници, а след това евентуално със сухопътните граници. Този „двустепенен“ подход е опасен прецедент, който не само няма ясно законово основание, но води и до редица икономически, социални и политически лоши страни на ЕС“, каза докладчикът Сергей Станишев.

 

Докладът бе одобрен с 36 гласа „за“ и само един „въздържал се“. Той няма законова сила и се очаква да бъде гласуван в пленарната зала през декември. Парламентарната комисия смята, че разширяването на Шенген не следва да бъде обвързвано с недостатъци в областите на убежището и миграцията.

 

Окончателното решение за присъединяването на двете страни към Шенген може да бъде взето след единодушно гласуване „за“ от Съвета на ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 9159 |05.11.2018 Доклад: Правителството на България е сред най-трудните за комуникация в ЕС . 4| 3684 |30.10.2018 Сергей Станишев: Коя нация да пазим? Умиращата от страх или умиращата от насилие? . 2| 3539 |27.10.2018 Сергей Станишев: Властта отдавна се е превърнала в самоцел . 3| 3644 |24.10.2018 Станишев: Левите партии и синдикатите продължават да бъдат естественият и единствен защитник на работниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads