Реклама / Ads
6| 8876 |05.11.2018 ПОЛИТИКА

Доклад: Правителството на България е сред най-трудните за комуникация в ЕС

.
Капацитетът на Европа да действа колективно се превръща във все по-критичен въпрос, тъй като през последните години нарасна както значението на междуправителственото вземане на решения, така и равнището на политическа фрагментация.

В този контекст започнаха дебати в столиците на държавите-членки и в ЕС относно начина, по който Съюза може да се развива и да напредва. Съвместен доклад на Европейския съвет за външна политика, базиран в Лондон и фондация „Стифтунг Меркатор“, със седалище в Есен, представя резултатите от проучване на 28-те държави-членки на Европейския съюз.

 

Докладът се казва "EU Coalition Explorer" и показва кои страни са с най-голямо влияние върху политиката на ЕС. Той илюстрира експертните мнения на 877 респонденти, които работят по европейската политика в правителствата и мозъчните тръстове на държавите. Изследването цели да създаде визуална представа за възгледите на професионалната политическа класа в Европа - информация, която иначе не е на разположение на политиците или на обществеността.

 

В четирите глави - Предпочитания, Влияние, Партньори и Политики „Коалиционният изследовател на ЕС“ показва потенциала за бъдещо изграждане на коалиции между държавите-членки на ЕС. Документът може да бъде използван като интерактивен инструмент за локализиране на политически център на ЕС (или центрове), от който може да бъде изграден по-способен и сплотен Европейски съюз. В изследването за коалиционен потенциал на ЕС България заема едно от последните места сред страните, участващи в комуникациите по европейските политически проблеми. Тя си разделя позицията с Хърватска и Словения с 0,3%, а след нея е само Малта с 0,1%.

 

На първо място е Германия с 20, 8%. След нея са Франция и Великобритания. България си поделя 25-то място със Словения, Хърватия и Малта и по отношение на цялостното им въздействие в блока. Най-влиятелни в ЕС са Германия, Франция, Великобритания и Холандия. По отношение на това кои държави-членки са най-отзивчиви и най-лесни за работата с правителствата им България отново е на дъното. Тя и Кипър са с 0,7%, а след тях отново е само Малта.

 

Германия отново е начело с 14,2%. Проучването също така констатира, че Унгария е "най-разочароващата" страна със 17,3%, докато Словения е на 16-то място като една от страните, които са най-малко разочароващи през последните две години. България е на 18-то място с 1,1%, а най-малко разочароваща е Португалия с 0,2%. По отношение на стъпките към по-дълбока интеграция България е на 17-то място, като изпреварва страни като Гърция, Австрия и Великобритания. Тук списъкът се оглавява от Франция.

 

По въпроса за приоритетите, изследванията показват, че България е най-активна в общата енергийна политика, наблюдението и охраната на единната еврозона, общата политика в областта на имиграцията и убежищата, единната фискална политика и управление на еврозоната. Сред най-предпочитаните партньори на България за политически проекти е Германия, следвана от Франция и Гърция, цитира БГНЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 6| 6004 |25.10.2018 Стефан Софиянски: Правителството няма ясна цел, бюджетът е скучен . 1| 4162 |17.10.2018 Евробарометър: Подкрепата за ЕС в България е по-ниска от средната за ЕС . 9| 8477 |14.10.2018 О. Минчев: В България „консерватор” се става така, както ибрикчиите тръгват след пашата . 2| 5146 |27.09.2018 Отбранителна политика за 10 години, 15 милиарда и 20 проекта, предлага Демократична България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ