Реклама / Ads
0| 2146 |30.07.2024 НОВИНИ

Огънят на българо-гръцката граница е обхванал близо 600 декара на наша територия

.
Източник: БГНЕС
Тази нощ ситуацията с пожара на границата с Гърция се е влошила отново заради силния вятър. Огънят отново е преминал на българска територия.
 

"Актуалната ситуация е, че положението в момента е доста сложно, тъй като през нощта силният вятър от гръцката територия прехвърли на още две места пожара. Прехвърлил е и защитното съоръжение, което ние успяхме да изградим, 15-метрова противопожарна просека. За жалост проблемът е, че това, което правят колегите от гръцка страна, в никакъв случай не ни дава никакъв шанс ние да бъдем малко по-спокойни", коментира в ефира на БНТ Пламен Поюков - директор на ДГС-Катунци.





Вчера от гръцка страна са били изпратени и наземни екипи, но след като са разпънали маркучите са чули гръм и са преустановили действия. Предполагат, че става дума за гръмнала граната. Пламен Поюков квалифицира ситуацията като изключително сложна на този етап.

 

"Пожарът е вече на 200 метра в нашата територия. И ако сметнем примерно, че този периметър, който обхваща е около 2 километра - средно около 600 декара приблизително можем да кажем, че е пожарът в нашата територия", изчисли той.

 

Към момента не е налице опасност за хората, живеещи в близост до границата, подчерта Поюков. Специалистът е категоричен, че няма да бъде допуснато пожарът да стигне до дома на хората. Като основен проблем за потушаването на пожара, той изтъкна, че е недостъпността на местността, както и пресечения терен. Според него най-вероятно пожарът до два дни ще бъде загасен, но проблемът си остава, защото пламъците продължават активно да бушуват на гръцката граница и когато "колегите от Франция си тръгнат, ние отново можем да бъдем в същата ситуация".

 




До този момент проблем със зареждането с вода на самолетите няма.

 

Заради опасността от мини в района пожарът се гаси само от въздуха. 2 френски самолета още снощи се включиха в гасенето. Те ще се включат в потушаването на пожара и следващите два дни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2221 |30.07.2024 Трагедия в Англия: Две убити деца и 9 ранени след нападение с нож в град Саутпорт . 8| 2160 |30.07.2024 Продължава делото срещу Георги Георгиев, обвинен в обезобразяването на приятелката си Дебора Михайлова . 23| 2229 |30.07.2024 ИТН започва консултации с политическите формации в парламента . 13| 2880 |30.07.2024 ISW: Кремъл затяга контрола над руското общество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads