Реклама / Ads
0| 2227 |04.10.2024 НОВИНИ

Ограничения за Facebook: Съдът на ЕС отсъди за личните данни на потребителите

.
Съдът на ЕС днес въведе ограничения за използването на лични данни на потребителите, включително за сексуалната им ориентация, с рекламни цели от страна на платформи като Facebook, предаде ДПА.
 

Използването на данни за целенасочена реклама "без ограничения във времето и без разграничения на вида на данните" представлява нарушение на Общия регламент за защита на данните на ЕС, се казва в изявление на съда.





Делото бе заведено от австрийския активист за защита на данните Макс Шремс, който вече спечели две големи съдебни дела срещу Facebook, които доведоха до промени в начина на обмен на данни между САЩ и ЕС.

 

Шремс, който на публично събитие споделил, че е хомосексуалист, завел настоящето дело в австрийски съд, тъй като Facebook използвал тази информация, както и други негови лични данни, за целенасочена реклама без времеви ограничения.

 

Австрийският съд се обърнал към европейските съдии в Люксембург със запитване за интерпретация на Общия регламент за защита на данните на ЕС.

 

Компанията майка "Мета" (Meta) събира цифровите данни на потребители на Facebook, които посещават други сайтове и приложения, което позволява на "Мета" да използва тази информация, за да за персонализира рекламите, отбелязва ДПА.

 

Общият регламент за защита на данните на ЕС обаче задължава компаниите да спазват принципа на "свеждане до минимум" и ограничава количеството и продължителността във времето, в която данните могат да бъдат използвани с рекламна цел.





Съдът постанови, че обобщаването, анализът и обработката на всички лични данни за целите на целенасочената реклама без ограничение във времето или разграничение между различните видове данни противоречи на принципа за свеждане на данните до минимум, постанови съдът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2744 |04.10.2024 Проф. Слатински: Или Русия ще загуби Войната срещу Украйна, или НАТО ще загуби смисъла на своето съществуване . 0| 2186 |04.10.2024 Може ли личен лекар да откаже направление за мамография? . 4| 2164 |04.10.2024 Ръководителят на комуникациите на Хизбула е убит при израелска атака по Бейрут . 21| 4987 |04.10.2024 Батальон за бързо антиватник реагиране или как Червените пирати борят руската пропаганда в социалните мрежи? /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads