Реклама / Ads
4| 5015 |22.10.2021 НОВИНИ

Оказва се, че МОН е с вързани ръце. МЗ спря децата от училище, но още им дава да ходят на кръчма

.
Министерството на образованието е с вързани ръце. То не затваря училища, а само организира обучението на децата и дава възможност за дистанционното обучение. То не въвежда ”зелен сертификат”. Отговорността е на Министерството на здравеопазването. Такъв е законът.
 

Това стана ясно от думите на просветния министър проф. Николай Денков в телевизия TV1. Повод за коментара му са обвиненията, че децата отново преминаха към онлайн форма на обучение. В същото време обаче могат да отидат на ресторант. Обвиненията към МОН са за това, че учениците отново са най-потърпевши от хаоса при овладяването на здравната криза. От думите на проф. Денков обаче излизя, че просветното министерство не може да направи нищо по въпроса.

 

"Всички въпроси са към МЗ. Не съм експерт по болници. След като здравното министерство реши какво да прави с ресторанти, болници, молове, аз решавам кое е най-добро в нашата система. Нямам контрол. Затварянето на училищата стана със заповед на здравния министър. Той взема решенията, аз нямам право", посочи още проф. Денков.

 

Просветният министър обаче посочи - грешка било да се въведе "зелен сертификат" от вчера за днес. Денков поема политическата отговорност като част от правителството, но в образователната система не може да се въведе нещо такова и учителите имат нужда от подготовка.

 

"Тестове за учителите има и са безплатни. Това не е проблем. Въпросът е, че учителите трябва да бъдат убедени. Предстои разговорът за "зеления сертификат". Това се решава на централно ниво и не го вземам аз. Взема се от държавата, свързано е със средства и организация. МЗ трябва да избере един от моделите. В училище, събирайки се децата, в момента има огромна опасност те да се разболеят и да бъдат лекувани. Когато децата и техните родители решат, че могат сами да отидат на ресторант, значи, че се отнасят безотговорни към своето здраве. Много деца ходят на училище. Това, че София се оказа затворена по този начин, е защото е тежко положението за болниците", коментира още просветният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3142 |22.10.2021 Зеленият сертификат не спря работата на автошколите . 8| 3019 |21.10.2021 Духна вятър и спря операцията по разтоварването на ”Вера Су” . 7| 11417 |20.10.2021 Иван Гарелов: Поведението на партиите показва, че не ги интересуват вълненията на хората . 3| 3144 |18.10.2021 Болница ”Св. Анна” спря свижданията, леглата за ковид-болни свършват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads