Реклама / Ads
9| 5072 |12.02.2015 НОВИНИ

Около 10 ченгета са на мушката заради „Червеи”

.
Веселин Вучков
Около 10 ченгета са на мушката на разследващите органи заради скандалната разработка „Червеи”. Това стана ясно след като във вътрешната комисия към парламента беше изслушан доклада на шефа на бюрото за контрол на СРС-та Бойко Рашков.
 
Текат дисциплинарни производство срещу няколко служители от дирекция "Вътрешна сигурност". Техният брой е под 10, но както знаете бившият директор на дирекцията заема ръководен пост в ДАНС и това затруднява дисциплинарното производства срещу него, каза шефът на МВР Веселин Вучков.

Депутатът Димитър Лазаров пък обясни, след заседанието, че са констатирани множество нарушения по срока, допустимостта, контролирането на СРС-та и не е имало резултат от оперативното дело. На този етап, обаче не се знае каква информация е източена от системите и кой се е възползвал от нея.

След изслушването стана ясно, че докладът ще бъде изпратен в прокуратурата, а Бойко Рашков ще го въведе в разсекретен вид, за го предостави на Висшия съдебен съвет. Нещата, обаче няма да приключат до тук. Тепърва във вътрешната комисия ще бъдат изслушани лица, които са участвали в готвените въпроси относно СРС-та.

Вучков е категоричен, че за да не се случват подобни скандали през 2-3 години трябва да има законодателни промени. Това е огромен проблем - през 2-3 години избухват скандали за СРС-тата. Трябва да има законови проблеми в закона, така че тези нарушения да не се случват", уточни той и допълни, че когато служители са влизали в информационната система, те оставят следа, но очевидно в случая е даден достъп до цялата информационна система. Той не посочи дали достъп имат външни на службата лица.

Относно бъдещето на Светлозар Лазаров като главен секретар на МВР той каза:

Когато законът за МВР е обнародван в "Държавен вестник" и влезе в сила, тогава ще внеса предложение в Министерски съвет за поста на главен секретар на министерството. Принципната ми позиция е, че този, който заема поста трябва да е човек от кариерата, каза вътрешният министър Вучков след заседанието на парламентарната комисия за контрол на службите и СРС-тата по повод поправките в закона на МВР, които бяха гласувани на второ четене от парламента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4868 |08.02.2015 Ченгетата се готвят за стачка . 51| 8204 |27.01.2015 Фрог научи: Свалиха ченгетата от патрулките . 7| 4958 |19.01.2015 Ирена Соколова: Прекрасно е жена да бъде кандидатът на ГЕРБ за президент . 0| 4384 |09.01.2015 Служител на печатницата докладвал на ченгетата, скрит в кутия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads