Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

1| 3145 |02.06.2021 НОВИНИ

И Окръжният съд потвърди: Директорката на училището в с.Езерче е незаконно уволнена !

.
Зюлейха Карман и Кристиан Гьошев
С решение от 01 юни 2021 г., Окръжният съд в гр.Разград потвърди решението на районният съд, с което беше признато за незаконно и отменено, уволнението на Зюлейха Карман – директор на училището в село Езерче, Община Цар Калоян, област Разград и същата се възстановява на предишната работа. Това решение не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен срок.

Както FROG писа на 24 февруари т.г.: Зюлейха Карман беше уволнена буквално за 3 дни на 18 септември 2020 г., след като родители под натиск на местни управници заставиха децата си да не ходят на училище, докато тя е директор.

 

Тя е управлявала училището от 2017 г.. като директор, а от 1996 г.. работи там като учител. Жената става популярна през 2018 г. когато сбъдва мечтата на неин ученик, придвижващ се с инвалидна количка, който искаше да "полети". Прочела за мечтата му в есе Карман успява да уреди "полетът на мечтата му" и качва детето Илкер Сальовлу на самолет. Тогава новината беше разпространена в почти всички национални медии, а директорката получи похвали от много места .

 

Внезапно обаче, под давление на местната общинска администрация, отнощенията между Зюлейха Карман и родителите се влошават, без да има обективна причина за това. През лятото на 2020 г. поради липсата на ученици, Общинският съвет в Община Цар Калоян, област Разград отказва финансирането на маломерни паралелки, което означава две неща: сливане на паралелки от различни класове в една и съкращаване на учители от работа. Директорката обаче отказва да изпълни решението на местния орган - запазва и паралелки, и учители на работа. На родителите обаче се казва, че местния парламент ще разреши финансиране на маломерни паралелки само ако Карман не е директор. Така на 15 септември училището остава празно. Присъстват само учителите, директора и един ученик. Това продължава точно три дни, през които от Регионалното управление по образование-Разград извършват проверка. Предлагат на Зюлейха Карман да излезе в отпуск, да подаде молба за напускане или да бъде дисциплинарно уволнена. Тя избира третото, тъй като е убедена в невинността си. В дисциплинарната процедура обаче Началникът на РУО-Разград Ангел Петков толкова е бързал да уволни директора Карман, че чак е пропуснал да и снеме обяснения за твърдените в уволнителната заповед нарушения, които се свеждат до това, че не била гарантирала правото на образование на децата. В съдебното заседание по делото се разбра и това, че нейното дисциплинарно уволнение е първото на училищен директор, извършвано някога в гр.Разград и областта.


След уволнението на директорката в действителност Общинският съвет в Община Цар Калоян отменя решението за отказ за финансиране на маломерни паралелки и разрешава такова, с което се доказва, че всъщност целта за бойкота на учебния процес е била да се уволни.

 

Пред втората съдебна инстанция става ясно и още едно нещо, а именно, че Карман е страдала от Исхемична болест на сърцето към момента на уволнението, а дисциплинарно-наказващият орган дори не си е направил труда да я попита дали страда или не от някакво заболяване, което да и дава закрила по чл.333 от Кодекса на труда.

 

„За мен решението беше очаквано, а за г-жа Карман дойде с трепет и като подарък за 1 юни – Денят на детето, защото тази цялата борба е именно заради децата. Те са смисълът и бъдещето на образователната система и е доста ужасяващо, когато родители под натиск на местна власт са спрели учениците им от училището, което обичат и тяхната директорка, която е сторила толкова много за тази институция и за тях.“, заяви адвокатът на уволнената Кристиан Гьошев – специалист в областта на трудовото и административното право от Адвокатска колегия – Пловдив.

 

Адвокат Гьошев заяви също, че според него от училището ще обжалват решението, не защото ще спечелят делото, а за да се забави връщането на Зюлейха Карман в училище. Той е категоричен, че тя ще се върне на работа и ще работи, независимо от желанието на местната власт, тъй като в Кодекса на труда нямало причина за уволнението „Ние не искаме директора“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 30| 5113 |22.03.2021 УМБАЛ „Св. Анна“ потвърди: Проф. Андрей Чорбанов е болен от COVID-19 . 3| 3089 |08.03.2021 Апелативният съд потвърди: 18 г. затвор за акушерката Емилия Ковачева . 7| 2925 |06.03.2021 Имунолог потвърди: В трета фаза на COVID сме, броят на заболелите е притеснителен . 31| 3749 |08.12.2020 Лекарственият регулатор на САЩ потвърди: Ваксината на Pfizer е с 95% ефективност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ