Реклама / Ads
2| 2181 |27.08.2024 НОВИНИ

ООН: Катастрофа заплашва острови в Тихия океан и светът трябва да реагира веднага

.
Източник: БГНЕС
Катастрофа заплашва острови в Тихия океан и светът трябва да реагира веднага, за да ограничи повишаващото се ниво на водите „преди да стане прекалено късно“. Това предупреди главният секретар на ООН Антониу Гутериш.
 

Гутериш посети островната нация Тонга с молба към света да увеличи финансовата помощ към уязвимите държави. Места като Тонга са заплашени от изчезване заради причинената от хората климатична криза.





„Океанът прелива. Това е луда ситуация – повишаващите се нива на моретата са криза, причинена изцяло от човешката дейност. Криза, която скоро ще достигне невъобразими мащаби. И няма да има спасителна лодка, която да ни отведе на сушата“, каза Гутериш.

 

Предупрежденията бяха направени по време на форум на Островните нации в Тихия океан. Той съвпадна с публикуването на два доклада на ООН, от които става ясно, че климатичните промени се ускоряват с ужасяващо темпо – особено в океаните.

 

Температурите на водата в северозападния край на Тихия океан се повишават три пъти по-бързо от очакваното. Нивата на океана вече са се повишили почти два пъти повече от средното предвидено ниво за последните 30 години. Горещите вълни в Тихия океан са се увеличили два пъти за същия период.
 

Океаните са абсорбирали 90% от глобалното повишение на температурите, причинено от човешката дейност.


Вторият доклад на ООН посочва, че повишаването на световния океан вече не е далечна заплаха, а реалност. Ако светът продължи към затоплянето на планетата с 3 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха, островите в Тихия океан могат да очакват повишение на морското ниво с още поне 15 см.




„Повишаващите се нива на океаните са заплаха за всички ни. Светът трябва да погледне към Тихия океан и да послуша науката. Ако спасим Тихия океан, спасяваме всички нас“, каза още Гутериш.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2211 |27.08.2024 Русия е изхарчила над 1 млрд. долара за вчерашната въздушна атака над голяма част от Украйна . 3| 2157 |27.08.2024 От ПП-ДБ предлагат кандидатите за еврокомисари да бъдат изслушвани в парламента . 1| 2170 |27.08.2024 Окончателно съдът остави в ареста Румен Гайтански . 32| 18085 |27.08.2024 Руската пропаганда присвои Шипка - първият паметник, посветен на българските опълченци. Да не легитимираме „анексирането“!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads