Реклама / Ads
3| 3013 |06.06.2024 НОВИНИ

Опасност от втори фронт във войната в Близкия изток

.
"Хизбула"
Продължава да нараства напрежението по границата между Израел и Ливан. Седем души бяха ранени в Северен Израел при нападение, за което отговорност пое ливанската групировка "Хизбула". В същото време в Катар се водят преговори за примирие в Ивицата Газа.
 

Нападението на радикалната организация "Хизбула" срещу село в Израел на 3 километра от границата с Ливан идва след обиколка в района на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който предупреди, че продължителната размяна на огън с "Хизбула", която върви успоредно с войната в Газа, може скоро да ескалира.


"Който си мисли, че може да ни навреди и ние ще седим със скръстени ръце, прави голяма грешка. Подготвени сме за много силни действия на север, по един или друг начин ще възстановим сигурността на север", заяви Нетаняху. САЩ предупреди за нарастващо напрежение между шиитските милиции от "Хизбула" и Израел, което по думите на говорителя на държавния департамент Матю Милър ще доведе до нови цивилни жертви от двете страни на границата.


В същото време военната кампания на Израел в централната част на ивицата Газа продължава. Израелската армия призна за нанесен въздушен удар по училище, управлявано от агенцията на ООН за палестинските бежанци, където се укривали бойци на ислямисткото движение "Хамас" и на терористичната организация "Ислямски джихад". Според палестинските власти са загинали най-малко 27 души.


В Катар продължават преговорите за примирие. Началникът на египетското разузнаване Абас Камел, катарският премиер и министър на външните работи Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани са разговаряли с представители на "Хамас", съобщи АФП. В Доха е и шефът на ЦРУ Уилям Бърнс.


Според посредниците последният вариант за споразумение се доближава най-много до позициите на двете страни. Палестинската групировка "Хамас" заяви, че няма да отстъпи от исканията си и ще се съгласи на споразумение за прекратяване на войната в Газа, ако то включва постоянно спиране на огъня. Това обаче изключи израелският министър на отбраната Йоав Галант, който заяви пред израелски медии, че всякакви преговори с "Хамас" ще се водят само под обстрел и споразумение за освобождаване на заложници не би означавало спиране на войната в Газа

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2458 |06.06.2024 Енергийният министър: Първите стъпки в промяната на клаузите в договора с "Боташ" вече са факт . 2| 2578 |06.06.2024 Часът на истината: Ето ги резултатите от НВО и матурите . 1| 2850 |06.06.2024 Напусна ни естрадната легенда, носителка на Златния Орфей Маргарита Радинска . 9| 2884 |06.06.2024 Операция "Нептун" в Нормандия - най-големият морски десант в историята, повратна точка на Втората световна война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads