Реклама / Ads
7| 3770 |26.10.2021 НОВИНИ

Операция срещу „Даркнет“: Задържани са 150 души в 9 страни, сред които и България

.
Източник: БГНЕС
Задържаха 150 души при междунарродна операция срещу незаконната търговия в „Даркнет“. Спецакции е имало в Австралия, България, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Швейцария, Обединеното кралство и САЩ, съобщи европейската полицейска служба „Европол“.
 

Операцията е била с кодово име „Дарк Хън ТОР“ и е представлявала поредица от отделни, но допълващи се акции.

 

Служителите на „Европол“ са иззели над 26,7 млн. долара в брой, над 230 кг наркотици и 45 единици оръжие.

 

Какво е „Даркнет“?

 

Darknet (от английски. DarkNet – „тъмен интернет“) е скрита мрежа от интернет връзки, която съществува паралелно на нормалния интернет. Darknet е напълно анонимен, връзките се установяват изключително между доверени пиъри, използващи нестандартни протоколи, и цялата информация е криптирана.

 

С други думи, тъмен интернет е незаконен интернет, който съществува въз основа на основния, но използва само защитени прокси сървъри и интернет връзки, които правят невъзможно проследяването на потребителите и сайтовете.

 

Алгоритъмът на операцията darknet е подобен на обичайния. Той също така разполага със собствени търсачки, новинарски сайтове, онлайн пазаруване и социални мрежи. Но по принцип всички сайтове се занимават с незаконно разпространение на стоки или след публикуване на забранена информация.

 

Връзката с тъмната мрежа може да се използва за осигуряване на:

 

-       неприкосновеност на личния живот;

-       защита от тоталитарните системи на управление;

-       разпространение на файлове, защитени с авторско право;

-       технологични и финансови престъпления.

 

Кой използва DarkNet?

По-голямата част от потребителите на интернет в сянка са военни, правителствени и правоприлагащи организации. Те използват Darknet, за да запазят поверителността на местоположението и информацията.

 

Тъмната мрежа също е популярнажурналисти, блогъри, активисти и обществени личности, които се страхуват от политическо преследване, но искат да публикуват сензационна политическа информация. Сянката е особено популярна в страни с тоталитарен режим и строга цензура.

 

Не е необичайно скритите хора да използват незаконен бизнес, да се занимават с трафик на наркотици, да продават оръжия и т.н.

 

Някои от потребителите са не-сталкери, които търсят специално забранено съдържание.

Darknet е достъпен и за читатели, които искат да получат информация, която не е достъпна във видимата мрежа, но преди да влезете в darknet, трябва да знаете, че можете да бъдете хванати от шокиращи файлове.

 

Как да стигнем до DarkNet?

Достъпът до тъмната мрежа е достъпен за всички, но изисква инсталирането на специализиран софтуер. Преди да отидете в darknet, трябва да инсталирате специален браузър, който използва анонимни връзки. Най-популярната програма еTOR. Този браузър работи анонимно, тъй като скрива IP на посетителя, а също така ви позволява да посещавате сайтове, достъпни само за потребителите на TOR.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3030 |21.10.2021 Духна вятър и спря операцията по разтоварването на ”Вера Су” . 0| 3026 |14.10.2021 20 нелегални мигранти са задържани от полицията в Казанлък . 0| 2760 |10.10.2021 Остават в ареста задържаните чужденци от ”Арсенал” . 2| 2993 |08.10.2021 Капитанът и помощникът му са задържани за 72 часа. Моряците от ”Вера Су” са освободени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads