Реклама / Ads
11| 2303 |21.08.2024 НОВИНИ

ЕС: "Операциите на Украйна в Курск спазват международното хуманитарно право". Целта - буферна зона

.
Източник: БГНЕС
Украинските сили и на 20 август продължиха атаките в руската Курска област и направиха допълнителен напредък, като са унищожили най-малко един понтонен мост над Сейм. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).
 

Някои руски блогъри твърдят, че украинските сили са превзели Вишневка (югозападно от Коронево и на 14 км от международната граница). Това е в съответствие с доклада на руското Министерство на отбраната (МО) от 19 август, който мълчаливо признава.







Руски блогъри твърдят, че руските сили са си върнали някои загубени позиции и са напреднали в полета южно от Сафоновка (североизточно от Коревено и на 30 км от международната граница).

 

Геолокирани кадри, публикувани на 20 август, показват, че украинските сили също са напреднали в гористи райони на север от Русское Поречное (североизточно от Суджа и на 20 км от международната граница), в съответствие с картите на руския блогър, които изобразяват украинския напредък над цялата административна граница на Русское Поречное.

 
Украинският главнокомандващ генерал-полковникОлександър Сирски з показа карта. Тя показва, че украинските сили са напреднали близо до Викторовка (югозападно от Коревено); между Снагост и Коревено; североизточно от Коревено в районите северно от Кремяное и северозападно от Погребки; източно от Малая Локня (северно от Суджа); и югоизточно от Суджа.

 

Украински официални лица продължиха да изясняват някои от целите на украинската операция в Курска област и докладваха за допълнителния украински напредък. Украинският главнокомандващ генерал-полковник Олександър Сирски заяви на 20 август, че украинските сили са напреднали между 28 и 35 километра навътре в Курска област и че "контролират" 93 населени места (1263 квадратни километра).

 
Сирски заяви, че украинският напредък в Курска област оказва натиск върху руските сили да преместят елементи от неопределени части от фронтовата линия. Това може да повлияе на темпото и перспективите на руските офанзивни усилия в Украйна.





Сирски също така заяви, че украинските сили имат за цел да създадат буферна зона на руска територия, за да попречат на руските сили да обстрелват Сумска област и да "изпреварят" усилията на руските сили като цяло. Украинският президент Володимир Зеленски заяви на 19 август, че "превантивната отбрана" на украинските сили в Курска област е най-ефективната контрамярка срещу руските сили и че украинските сили до голяма степен са "изчистили" руската гранична зона близо до Сумска област от руските сили.

 

Украинският генерален щаб съобщи на 20 август, че изчерпват бойния потенциал на руските сили.

 

Заместник-председателят на комисията по интеграцията на Украйна в Европейския съюз (ЕС) Мария Мезенцева-Федоренко заяви на 19 август, че Украйна подготвя нов кръг на размяна на военнопленници и цивилни заложници с Русия и че операциите в Курска област спазват международното хуманитарно право.

 

Руското военно командване продължава да усложнява и бюрократизира своята досега неефективна структура за командване и контрол за руския отговор в Курска област. Руският министър на отбраната Андрей Белоусов обяви на 20 август, че е назначил руския заместник-министър на отбраната генерал-полковник Юнус-Бек Евкуров за заместник-ръководител на "Координационния съвет" към руското Министерство на отбраната (МО) по военни въпроси и въпроси на сигурността в Брянск, Курск и Белгородска област и заяви, че Евкуров вече е в Курска област.

 

Решението на Белоусов да назначи Евкуров - който оглавява Африканския корпус на руското МО и е лицето на руските военни контакти и сътрудничество с африканските страни след разпускането на групата Вагнер през 2023 г. - може да предполага, че руското МО е отстранило Евкуров от позицията му в Африка Corps, както преди това спекулира блогър, свързан с Кремъл, и че руското МО временно деприоризира усилията за сътрудничество в отбраната в Африка в отговор на нахлуването в Курска област.


Освен това Белоусов възложи на петима членове на Координационния съвет да се занимават с конкретни въпроси, свързани с украинското нахлуване в Курска област. Белоусов обяви, че заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Булига отговаря за разрешаването на логистиката, транспорта и подпомагането на гражданските власти при евакуации на граждани; че заместник-министърът на отбраната Алексей Криворучко отговаря за решаването на проблеми, свързани с военно-техническото осигуряване; че заместник-министърът на отбраната Павел Фрадков отговаря за техниката и строителството; и че началникът на Главната военномедицинска дирекция на Министерството на отбраната на Русия Дмитрий Тришкин отговаря за медицинската поддръжка.

 

Белоусов също обяви създаването на Брянска, Курска и Белгородска групировка от сили и заяви, че техните неуточнени командири и неуточнен представител на руския Генерален щаб отговарят за защитата на цивилни от удари с дронове и други атаки.

 

Министерството на отбраната на Русия създаде допълнително специална работна група в Центъра за управление на националната отбрана за наблюдение на проблемите в Брянска, Курска и Белгородска области.







Руският президент Владимир Путин посети мястото на обсадата на училището в Беслан през 2004 г. на 20 август, вероятно в опит да свърже руския "антитерористичен" отговор на украинската операция в Курска област с "успешна" руска антитерористична операция в началото на 2000-те. Путин пристигна в Република Алания в Северна Осетия на 20 август и посети мемориала на обсадата на училището в Беслан през 2004 г., както и мястото на самата обсада.

 

Това беше първото посещение на Путин в училището и второто му посещение в града от август 2008 г.

 

Терористи, свързани с чеченската сепаратистка бригада Рияд-ус Салихийн, взеха за заложници над 1000 възрастни и деца в училище в Беслан за три дни през септември 2004 г., което доведе до смъртта на повече от 330 души, включително 186 деца.

 

Руският отговор на терористичната атака от 2004 г. беше осъден. Европейският съд по правата на човека постанови през 2017 г., че местните руски власти са знаели за терористичната атака от 2004 г. предварително, но не са увеличили сигурността или са предупредили обществеността.

 

Европейският съд също така заяви, че в реакцията на руските служби за сигурност липсва официално ръководство и правила за това как да се ангажират терористите, което води до некоординирани действия, които застрашават заложниците. На 20 август Путин заяви, че Русия в момента се бори с терористите в Курска област и Украйна, точно както Русия се бори с терористите в Беслан през 2004 г., твърдейки, че Русия ще излезе по подобен начин победител срещу Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2175 |21.08.2024 Мишел и Барак Обама подкрепиха Харис: "Америка, надеждата се завръща" . 6| 2170 |21.08.2024 Кабинетът "Главчев" продължава да работи, събира се на заседание днес . 4| 2193 |21.08.2024 Радев провежда срещи с възможните кандидати за служебен премиер . 0| 2258 |21.08.2024 Валежи и гръмотевици днес, ще има условия за градушки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads