Реклама / Ads
1| 3260 |15.12.2022 НОВИНИ

ЕС определи законодателните приоритети за 2023 и 2024 г.

.
Източник: БГНЕС
Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, министър-председателят на Чешката република Петр Фиала от името на Съвета на Европейския съюз и председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен подписаха Съвместната декларация относно законодателните приоритети на ЕС за 2023 г. и 2024 г., която се базира на солидния напредък през последната година, съобщи ЕП.
 

В съвместната декларация се излага споделена европейска визия за по-силна и по-устойчива Европа в лицето на непровокираната, брутална агресия на Русия срещу Украйна и нейното широкообхватно въздействие - като същевременно се справя с други сериозни предизвикателства като климатичната криза и икономическите трудности.

 

Европейският съюз ще продължи да подкрепя Украйна и нейния народ, като същевременно ускорява двойния зелен и цифров преход.

 

"След две тежки години на пандемия и при положение, че руската инвазия все още бушува в Украйна, сега е моментът, в който европейското лидерство е най-необходимо. Необходими са общи действия за осигуряване на европейски решения за нашите граждани и предприятия.

 

Приоритети на Европейския парламент са да гарантира, че нашето законодателство в областта на енергетиката помага за овладяване на сметките и допринася за постигането на дългосрочните ни цели в областта на климата, да гарантира устойчивостта на бюджета на ЕС и да финализира реформите в областта на миграцията и убежището.

 

Тези реформи са особено важни с оглед на европейските избори през 2024 г., когато гражданите ще ни държат отговорни за това как ЕС е отговорил на настоящите предизвикателства“, заяви Роберта Мецола.

 

"Съвместната декларация, която подписваме днес, потвърждава ангажимента ни да работим за една по-справедлива, по-зелена и по-цифрова Европа. Тя също така подчертава решимостта ни да отстояваме демократичните си принципи, да продължим да развиваме добре функциониращ единен пазар и да отговорим на очакванията на нашите граждани“, допълни Петр Фиала.

 

В днешната съвместна декларация се подчертават ключови законодателни предложения, които понастоящем са в ръцете на Европейския парламент и Съвета или ще бъдат представени от Европейската комисия през 2023 г.

 

В нея трите институции на ЕС се ангажират да отдават най-голям приоритет на инициативите, насочени към осъществяване на Европейския зелен курс, осъществяване на цифровия преход и повишаване на устойчивостта на ЕС, създаване на икономика, която работи за хората, укрепване на Европа в света, насърчаване на европейския ни начин на живот и защита на нашата демокрация и ценности.

 

Трите институции се стремят да постигнат възможно най-голям напредък по инициативите, включени в съвместната декларация, до следващите европейски избори през 2024 г.

 

Институциите на ЕС също така приветстват резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа и потвърдиха ангажимента си да предприемат последващи действия по предложенията, всяка в рамките на своята компетентност. Много от предложенията на конференцията вече са отразени в работната програма на Комисията за 2023 г.

 

Въпреки трудната година, ръководителите на трите институции на ЕС също приветстваха постиженията от 2022 г. Това включва по-специално предоставянето на хуманитарна, политическа, финансова и военна подкрепа за Украйна и нейния народ, както и безпрецедентните санкции срещу Русия с цел оказване на икономически натиск и подкопаване на руския военен потенциал.

 

ЕС осигури на украинците достъп до работни места, жилища, образование, обучение и здравеопазване в рамките на първото в историята активиране на механизма за временна закрила. С приемането на плана REPowerEU ЕС постепенно ще премахне зависимостта на Европа от руските изкопаеми енергийни източници, като същевременно ще стимулира възобновяемите енергийни източници и енергийната сигурност.

 

Същевременно изпълнението на националните планове за възстановяване и устойчивост в рамките на програмата NextGenerationEU насърчава устойчивото възстановяване. Трите институции остават ангажирани с намирането на общи решения на ЕС за справяне с кризата с разходите за живот на гражданите и предприятията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3450 |15.12.2022 Определиха спирките по метролинията „Слатина“ - „Младост 1“ . 2| 3094 |01.12.2022 Иван Таков: Дефиницията за енергийна бедност и спасяването на ”Топлофикация - София” са абсолютни приоритети . 0| 2639 |16.11.2022 Ръководството на Електрохолд представи приоритетите на дейността си в Област Враца . 8| 2898 |08.11.2022 Валентин Радев определи като безпрецедентно убийството на полицая около с. Голям Дервент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads