Реклама / Ads
19| 5670 |14.12.2023 НОВИНИ

Орбан: Най-големият изнудвач в ЕС

.
Унгария заплашила с вето върху членството на България в Шенген заради таксата от 20 лева за мегаватчас за пренос на руски газ. Тази мярка вбеси и Унгария, и Сърбия и впоследствие бе отменена. Днес стана ясно, че Будапеща официално е заплашила да наложи вето и да стане третата държава, която спира страната ни по пътя й към безвизовото пространство. 
 

Това не е първият подобен случай, в който Орбан умело успява да постига своето. Изглежда като изкусен изнудвач в ЕС.

 

Още през 2020 г. Европейският съюз се оказа в клопка, тъй като Унгария и Полша спъваха приемането на бюджета на блока. Причината - решението парите, които трябваше да бъдат предоставени на държавите за възстановяване след пандемията от COVID-19, бяха обвързани с напредъка по отношение върховенството на правото. Така замразени се оказаха милиони, които иначе трябваше да влязат в сметката на Унгария. Днес стана ясно, че ЕС е размразил тези пари. Защо? Защото Орбан е заплашил да попречи на блока да предостави финансова помощ за Украйна. Проблемът със замразените милиони вече не стои на дневен ред в Унгария. 

 

Верен приятел на руския президент Владимир Путин, Виктор Орбан многократно е пречил на блока в усилията му да санкционира Москва заради войната й в Украйна, която продължава вече почти две години. 

 

Сочен е за един от най-близките съюзници на Путин в Европа. За това свидетелства и ангажиментът, който Москва и Будапеща препотвърдиха ангажиментите в двустранните си отношения. Това не е случайно - Унгария получава по-голямата част от суровия си петрол и газ от Русия и никога не е искала да се противопоставя на Кремъл.

 

Путин и Орбан разговаряха лице в лице на 1 февруари 2022 г. на среща, продължила няколко часа в Москва, точно три седмици преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

 

Смята се, че заради близките си връзки с Москва Унгария ще удари спирачка на опитите на ЕС да стартира преговорите за членството на Украйна в ЕС. Въпросът изисква единодушната подкрепа на всички 27 държави.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5813 |14.12.2023 Проф. Павлов: Абсурдно е! Чухме цяла каскада от неистини. В Паметника на Съветската армия няма историческа истина . 0| 4694 |14.12.2023 НОИ обяви: Размерът на средния осигурителен доход за страната за пенсии вече е 1490,79 лв . 0| 5838 |14.12.2023 Започнаха залозите за наградите "Оскар" . 0| 4438 |14.12.2023 Кубрат и Тервел рекордно тежки преди утрешните мачове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads