Реклама / Ads
1| 2858 |03.06.2024 НОВИНИ

Орден "Стара планина" първа степен на председателя на КИЦ "Босилеград"

.
Иван Николов Източник: БГНЕС
Президентът Румен Радев ще удостои с орден "Стара планина" първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов.
 

Председателят на Културно-информационния център "Босилеград" получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Държавният глава връчва на Иван Николов орден "Стара планина" първа степен за неговите изключително големи заслуги за последователното отстояване на правата и националната идентичност на българите в Сърбия.

 

Културно-информационният център "Босилеград" започва работа преди почти 26 години след споразумение между България и тогавашна Съюзна Република Югославия за откриване на подобни центрове в населените с етнически българи сръбски градове Цариброд и Босилеград.

 

"Създадохме културно-информационен център тук, с който се опитваме да пазим българския дух, българският език. В този район, географски насочен към България, нашите усилия за популяризиране на българското гражданство, където повечето хора в него вече имат българско гражданство, създадоха предпоставки за национално самочувствие и приобщаване към българското културно пространство", казва Иван Николов.

 

Той е лидер на българското национално малцинство в Сърбия, общественик, публицист, писател, изследовател и правозащитник. През последните 30 години той има съществена роля за опазването на националната идентичност, на българския език, култура, историческо наследство и памет на българите в Сърбия. Иван Николов има значителен принос за ангажирането на властите у нас със съдбата на българите в Западните покрайнини, както и с усилията за ангажиране на сръбската страна и на Европейския съюз с преодоляването на предизвикателствата, пред които са изправени сънародниците ни в западната ни съседка.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2517 |03.06.2024 Продължават разпитите на свидетели по делото „Дебора” . 4| 4113 |03.06.2024 106 държави са потвърдили участие в срещата за мир в Швейцария . 0| 2444 |03.06.2024 "Хамас" не е дала отговор на предложението на Байдън за прекратяване на огъня в Газа . 0| 2568 |03.06.2024 Григор Димитров се класира за първи път в кариерата си за четвъртфиналите на Ролан Гарос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads