Реклама / Ads
5| 7907 |18.08.2012 НОВИНИ

Организаторът на наркотрафика се занимава със строителство

.
Цветан Цветанов
Задържаният като основен организатор на трафика на близо 3 тона кокаин от Латинска Америка към Европа Руслан Колев е имал легален строителен бизнес у нас.
 

“За Руслан мога да кажа, че си е осигурил доста добър стандарт на живот. От проверките, които са направени, сме установили, че се е занимавал със строителство на жилищни сгради. Но това е и част от предполагаемото пране на пари”, съобщава вицепремиерът Цветан Цветанов в интервю за “24 часа”.

Относно операция "Картел" и заловените близо 3 тона кокаин на българския кораб „Св. Николай” в момента обменяме сведения с ДЕА, британските и испанските служби, а допълнителна информация ще бъде предоставена в предстоящите дни. Другата седмица ще проведем поредица от срещи в Испания.

Съдът в Испания е постановил в петък постоянен арест за всичките 21 задържани българи. Предстои да бъде доказана съпричастността на всеки един от екипажа. В немалко от случаите, когато се набират подобни екипажи, може някои от моряците да не знаят какво се пренася, но това тепърва ще бъде доказвано, каза Цветан Цветанов.

Всички 21 български моряци от кораба “Св. Николай” влизат в затвора без право на пускане под гаранция, съобщава вестник “Диарио де Кадис”. Според първоначална оперативна информация капитанът на кораба е трябвало да вземе за превоза на кокаина малко над 100 хил. лв., твърдят разследващи.

След като дали показания пред съдия в град Кадис, моряците са прехвърлени в местния строго охраняван затвор “Ел Пуерто”. Там лежат и терористи от баската групировка ЕТА. По-късно е възможно да бъде взето решение за преместването им в Мадрид и с тях да се заеме известният испански следовател Сантяго Педрас. Той е разплитал терористични заговори и е участвал в следствието срещу бивши диктатори в Латинска Америка.

МВР съобщи в четвъртък, че за голямата пратка кокаин у нас са задържани Руслан Колев, който организирал транспорта, и Христо Христов, наемал част от екипажа. Същия ден бе прибран и Дойчин Дойчев, управител на фирмата “Сийборн”, собственик на кораба “Св. Николай”.

По случая бе образувано дело в Специализираната прокуратура. То обаче се води срещу неизвестен извършител. Няма привлечени като обвиняеми във връзка със задържания кокаин, съобщиха от спецпрокуратурата.
Сред иззетите от антимафиотите документи имало и договор, с който корабът се отдава под наем. Един от аргументите на защитата вероятно ще е, че при такъв контракт отговорността за търговската дейност, съответно и товара, се носи от наемателя.

“Свети Николай” е трябвало да товари захар в Бразилия, но въобще не е влизал в страната, а се отклонил към Африка. По непотвърдена информация вместо към Южна Америка той взел курс на югоизток и застанал на рейд на пристанището в Джорджтаун, Гамбия. След като престоял един ден, потеглил към Европа.

Според морски спецове подобни маневри се правели за заблуда на властите, за да не се свърже пътят на дрогата директно с Карибите или Южна Америка. Една от версиите е, че захарта е трябвало да служи като “тапа” на коката, както обикновено се процедира при контрабандни пратки. Какво обаче е наложило да не се товари сладката стока в Бразилия, не е ясно, както и кой формално е поръчителят.

- Иван Тодоров-Доктора имал ли е контакти със собственика на кораба и двамата арестувани у нас трафиканти и той ли е създал този наркоканал от Южна Америка за Европа?

- Да, имаме такива данни. Част от задържаните са имали комуникация и с Иван Тодоров-Доктора, и с Евелин Банев-Брендо.

- Тази пратка част ли е от организацията на Евелин Банев?

- Не, към този момент нямаме данни за съпричастност на Брендо към задържания товар от 3 тона кокаин в Испания.

- На какво ниво са Христо Христов и Руслан Колев, които са задържани у нас, те направили ли са признания?

- Стремим се да наредим целия пъзел. Единият арестуван българин е посредничил за наемане на екипаж. В момента Дойчин и Руслан са в ареста и се разпитват (бел. ред. - вчера следобед). Всеки един от задържаните може да прецени дали да съдейства. Но трябва да ви кажа, че пък при задържането на тези тонове кокаин при всички положения се очаква да има и конфликти заради неуредените сметки. Това би могло да провокира определено напрежение в средите на организираната престъпност.

- Руслан Колев е сочен за основния организатор, той ли е държал връзката с колумбийците и с испанците?

- На този етап няма как да коментираме детайли от оперативната рабаота. Другият задържан, Христо, е набирал екипажа. Той е с чисто криминално минало и има контакти в Бургас и във Варна в средите на моряците. Когато се набират подобни екипажи, е необходимо да ползваш човек, който познава част от този състав, който може да бъде ползван в един такъв корабен маршрут. За Руслан мога да кажа, че си е осигурил доста добър стандарт на живот.

- Той имал ли е легална дейност у нас, с която да прикрива доходите от наркотрафик?

- От проверките, които са направени към настоящия момент, сме установили, че той е имал и легален бизнес, занимавал се е със строителство на жилищни сгради. Но това е и част от предполагаемото пране на пари, което също ще бъде разследвано.

-Има ли вече яснота къде ще бъдат съдени моряците и организаторите на трафика, след като корабът е задържан край Испания, но не в техните териториални води?

- Това ще бъде дискутирано следващата седмица при срещите ми в Испания. В момента концентрираме вниманието си около разкриването на цялата престъпна схема.

- Има ли информация някой от арестуваните 21 моряци в Испания преди да се е занимавал с наркотрафик?

- В момента се извършват много задълбочени проверки по всички задържани българи. В минал период от време не сме установили някой от тях да е участвал в подобен трафик.

Но няма как капитанът на кораба да не е бил запознат в детайли какво му предстои да прекара и риска, който се поема. Не бих могъл обаче да кажа същото за целия екипаж, който е участвал в превоза.

Имената на арестуваните моряци са: Иван Станчев, Антоний Колев, Сава Алексиев,  Румен Денев, Атанас Иванов, Светлозар Дочев, Петър Петров, Атанас Георгиев, Мирослав Владимиров, Валдемар Владимиров,  Иван Николов, Борис Бъчваров, Борислав Михайлов, Светослав Йовчев, Красимир Йорданов, Теодор Трендафилов,  Георги Георгиев, Юлиян Петров, Боян Боев, Васил Киров, Светлин Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6637 |15.08.2012 Петър Мутафчиев: КЗД нямат ли си друга работа, че се занимават с Ботев и Левски? . 126| 8281 |31.05.2012 Б. Борисов: Наркотрафикантите и крадците на коли и мотори да отиват в други държави . 27| 7058 |08.05.2012 И наркотрафикант награден от Георги Първанов . 6| 5272 |18.03.2012 Д.Добрев: От сутрин до вечер се занимавам с Белене!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads