Реклама / Ads
27| 7053 |08.05.2012 НОВИНИ

И наркотрафикант награден от Георги Първанов

.
Георги Първанов
Eкспрезидентът Георги Първанов наградил на 2 август 2003 г. с държавното отличие "100 години Илинденско въстание" международен наркотрафикант.
 

  

"Честването на Илинденско-преображенското въстание бе по инициатива на един високо представителен комитет от хора учени, представители на БАН, на Софийски университет, на Тракийския университет, на Македонския научен институт и т.н. В т.ч. и на някои граждански организации като Тракийската организация и партии като ВМРО", каза още Първанов. Списъкът на онези, които бяха отличени с почетния медал "Илинденско-преображенско въстание" не е правен в президентството, а от тези граждански структури.

Това обясни бившият държавен глава Георги Първанов по повод излязлата информация, че в качеството си на президент е дал награда и на наркотрафикант, издирван в Италия.

 

Вероятно споменатото от вас лице, което няма как да се сетя кой е, е бил предложен от някоя подобна гражданска или научна организация, добави още още Първанов и поясни, че Методи Димов не го е предупреждавал за това лице (Алекси Стоименов, бел.ред.)

 

Скандалното награждаване на международния наркотрафикант Първанов обясни още и със "стремежа да бъде елиминиран от опоненти си, които са били готови да бръкнат не 68 –ма г., а сигурно 908-ма г."

 

Историята на трафикантът на хероин Алекси (Александър) Стоименов е свързана с далечната 1968 г., когато е бил задържан от италианската полиция с над два килограма хероин и веднага хвърлен в затвора, осъден в Италия, разкрива БГНЕС.

 

След като излиза от италианските затвори, Стоименов отива да живее в Белгия. Там той открива скандалния ресторант "Кошарата" в Брюксел, смятан за свърталище на югославските спецслужби. Заведението е подпалвано на два пъти. Подобни инциденти за сравнително спокойния Брюксел са изключение за онези години.

 

Интересен е и фактът, че докато е в югославските затвори, преди да напусне Македония, Стоименов е в групата на "македонистите". Всъщност това е обяснимо, тъй като Алекси Стоименов е родом от село Велюса, недалеч от гр. Струмица, Република Македония.

"Миналото на Стоименов може да бъде изяснено много лесно - с едно запитване до италианските власти. Спорната му биография бе чест коментар в средите на занимаващите се с македонските дела в София. Спомням си, че Методи Димов от Брюксел реагираше най-остро по повод организираните приеми в София на Стоименов", казва по този повод Иван Николов, директор на списание "България - Македония". 

 

В продължение на години, включително и след промените от 1989 година при всяко идване в Република България граничните власти са го подлагали на щателна проверка, включително и събличане, съобщават от спецслужбите в отговор на въпроса "дали в България са знаели какво е миналото на Алекси Стоименов”.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5484 |08.05.2012 Кристалина Георгиева пристига у нас за Деня на Европа . 18| 7395 |29.04.2012 Цветанов и Кристалина Георгиева кумуваха на пожарникар . 82| 16416 |29.04.2012 Капка Георгиева била българската Жана д‘Арк . 4| 6355 |24.04.2012 Георги Кръстев сменя Румен Миланов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads