Реклама / Ads
12| 6622 |15.08.2012 НОВИНИ

Петър Мутафчиев: КЗД нямат ли си друга работа, че се занимават с Ботев и Левски?

.
Комисията за защита от дискриминация (КЗД) трябва да се занимава с проблемите, които съществуват в настоящето и нека да остави историята на мира, каза Петър Мутафчиев, народен представител от Коалиция за България във връзка с анализ на комисията на текстове от българската литература.
 

 „Историята не пречи на никой. Тя е приета от нас. Тя е достойнството на България. Не пипайте достойнството на България”, каза Мутафчиев.

Той е учуден от това, че може да се търсят в българската история и в литература текстове, които да бъдат обект на разследване от КЗД. „Това са учебници, автори, тези от българската история, които са се учили от поколения наред. За мен е едно пълно безумие това, което прочетох в докладите на Комисията по дискриминация. Надявам се, че все пак разумът ще надделее и няма да се стигне до подобни предложения за промени в системата ни за обучение на децата.

България все пак има своето достойнство и ние трябва да запазим това достойнство”, категоричен е Петър Мутафчиев, пред „Фокус”. Според него не може заради определени съмнения да се връщаме назад и да се променят текстове, да се цензурират дори автори, ътвърдени от поколения българи.

„Има и още един въпрос, който трябва да зададем – това ли е смисълът на комисията против дискриминация – да се връщаш в историята, а не да гледаш в настоящето”, посочи Мутафчиев. Комисията трябва добре да обмисли още един въпрос – как се харчат народните пари. „Ако това са обследвания, за които те плащат на експерти, мисля, че са пропилени средства на българския народ за нещо, което не мисля, че ще влезе в употреба. Имам една препоръка – да престанат да харчат народни пари за подобни доклади, които не вършат работа на никого.

Нека да гледат функциите си в настоящето и бъдещето, а не да се ровят в историята на България. Какво целят с един доклад на една държавна комисия, назначена от българския парламент да зачертаят творчеството на Ботев, да зачертаят личности от българската история като Васил Левски. Фактът, че днес се извиняват за Васил Левски, означава ли, че утре ще се извиняват за Ботев или ще се месим в църковните въпроси и канонизирането на Свети Георги Софийски и в църковните дейности. Мисля, че това е недопустимо”, каза още народният представител Петър Мутафчиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 10729 |10.06.2012 Петър Манджуков дарил 1 млн за храм в Пловдив . 35| 9945 |09.04.2012 Арестуван е Петър Маринов, близък до кръга „Октопод” . 25| 6052 |07.04.2012 1,2 милиона нашенци нямат здравни осигуровки . 30| 6861 |11.11.2011 Петър Стоянов: Знаех, че губя президентството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads