Реклама / Ads
16| 5827 |27.01.2011 НОВИНИ

Осигуряваме се здравно при застрахователи

.
Промените в Закона за здравното осигуряване, които днес прие кабинетът, предвиждат дружествата за доброволно здравно осигуряване да се превърнат в застрахователи.
 

В основата на промените стои необходимостта от съгласуване на българското законодателство с това в ЕС, така че да се уеднаквят изискванията и правата за всички компании.

Мотивите за спорната промяна, която среща отпор от страна на здравноосигурителните дружества, са “премахване на неясната разлика между здравна осигуровка и застраховка, която у нас сега съществувала нормативно, но не и фактически“.
Преди две седмици дружествата за доброволно здравно осигуряване обвиниха държавата, че е отказала да защити избрания преди десет години модел на здравно осигуряване пред Европа. Според тях държавата е можела да избегне това изискване при наличие на реформи или най-малкото е можела да поиска отлагателен период, както са направили други страни. От бранша смятат, че ако частните фондове бяха включени в задължителното осигуряване, то тогава страната ни е можела да се аргументира, че тази форма е част от системата за социална сигурност.

От Министерския съвет обясниха, че до момента страната ни е получила две писма от Европейската комисия, в които се апелира за извършването на тези промени, в противен случай България попада под ударите на Съда на Европейския съюз.

Проектът предвижда дейността по доброволно здравно осигуряване да се поеме от застрахователни дружества. За тази цел те трябва да имат право да извършват дейност по застраховка "Заболяване" или по застраховка "Злополука" и "Заболяване".

Съществуващите здравноосигурителни дружества имат една година, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания. Те ще трябва да се пререгистрират по Кодекса за застраховане. Това означава, че занапред минималният им капитал ще трябва да се увеличи от 2 млн. лв. на 4.6 млн. лв.

Сегашните дружества за доброволно здравно осигуряване ще имат право при желание да получават лиценз и за други видове застраховки и така да разширят дейността си.

Дружествата, занимаващи се със здравно осигуряване, вече заявиха, че не се интересуват от други застраховки и коментираха, че един застраховател много по-трудно би могъл да осъществява същата дейност, поради което много услуги, които сега се предлагат, може да изчезнат.

Според промените в закона дружествата, които ще се занимават единствено със здравни застраховки, ще могат да запазят наименованието "здравноосигурително дружество".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5160 |14.09.2010 БСП подгони здравното министерство за корупция . 3| 5042 |21.06.2010 Режат яко в здравното ведомство . 7| 4890 |21.06.2010 Галев - относително стабилен и здравно неосигурен . 10| 4836 |26.04.2010 Хвърчат оставки в здравното ведомство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads