Реклама / Ads
16| 39073 |16.09.2021 НОВИНИ

Осман Октай: Петков и Василев могат да се явят на изборите, само ако използват регистрацията на неизвестни партии

.
Осман Октай Източник: БГНЕС
Кирил Петков казва, че няма време за регистрация на нова партия. Точно така е. Кирил Петков и Асен Василев няма как да регистрират нова партия, за да участват в изборите на 14 ноември – след два месеца. Единственият начин е те да използват регистрация на почти неизвестни, безпроблемни с регистрацията си партии. Тези минимум две партии трябва да направят една коалиция с ново име, с която Петков и Василев да се явят на избори.
 

Това сподели пред ФАКТИ политическият анализатор Осман Октай. Според него двамата министри не биха се включили в листите на някоя вече парламентарно представена партия.

 

„Очаквано действие от страна на двамата успешни министри  е да работят за промяната и за нова политическа ситуация в страната чрез нов политически проект. Много е вероятно, при настоящето статукво на политическите формации, в следващия парламент отново да влязат формациите от последния парламент с много малко доверие от твърдите избиратели на тези формации. Много е вероятно пак да не се стигне до стабилен редовен кабинет със стабилно парламентарно управление, излъчено от парламента. Това отваря възможност или да се търси нов политически проект, който да получи доверието на избирателите на 14 ноември да бъде в следващия парламент и да стабилизира политическите формации на промяната, които се изпокараха помежду си, или да се излъчи действително правителство на промяната. Убеден съм, че това е подтикнало двамата министри да стартират своята политическа дейност, за да може около Нова година България да не остане пак без редовно правителство, излъчено от парламента“, коментира Осман Октай.

 

„В последните месеци - от април досега, двата проведени избора показаха, че има сериозна криза на партиите и парламента. Всичко това отвори възможността да се търси политическо решение с нова политическа платформа, която може да генерира доверието на избирателите. Преди време си позволих да направя един коментар, че ако изборите са “2 в 1”, заради авторитета на президента Радев ще има висока избирателна активност. Прогнозирах активност от около 60%. Много голяма част от българските избиратели са разочаровани от партиите и от двата провала на парламента да излъчи правителство. Ако изборите за парламент и президент предстояха да се проведат поотделно, може би около 30% от избирателите биха излезли да гласуват за парламент. Трябваше да се търси точно такова политическо решение - избирателите да имат възможност за нов избор, за нова партия, която да генерира енергията на промяната”, смята още той.

 

“Ситуацията е аналогична към тази през 2001 година. Тогава два месеца преди изборите Симеон Сакскобургготски заяви своя политически проект и видяхме как обра енергията на избирателите. Възможно е ситуацията да се развие по подобен начин. През 2001 година царят нямаше време за регистрация на партия. Тогава той намери две неизвестни политически регистрирани партии - Партията на българските жени и движение "Оборище", и те направиха коалиция с ново име - НДСВ”, припомни политическият анализатор.

 

“По същия начин през 2005 година на избори се яви “Атака” на Волен Сидеров. Той нямаше регистрирана партия “Атака” и направи коалиция “Атака” между три регистрирани партии. Същото беше и при “Изправи се БГ! Ние идваме” - те направиха тази коалиция с регистрациите “Движение 21” и “Движение България на гражданите”. Там обаче го има нюанса, че те искаха да останат граждански платформи и да използват регистрациите на тези две партии”, посочи още той.

 

“Ако не бъде представена една такава нормална политическа формация, при участие на около 60% на избирателите без възможност за избор, избирателят може да гласува агресивно и да вкара в парламента едни крайни политически формации, които още повече да разрушат стабилността в страната”, каза още Октай и обясни, че има предвид “Възраждане” на Костадин Костадинов.

 

“Когато има такава сложна ситуация, винаги се появяват такива формации като “Възраждане” - първо се появи “Атака”, след това други. Това са формации, които обират гласовете на недоволните граждани, ядосани от политическите формации, които са разочаровали техните очаквания”, допълни той.

 

“Убеден съм, че има огромно разочарование в избирателите на почти всички политически партии. Разочарование от двата провалени парламента и от всичко това, което наблюдаваха гражданите по време на заседанията на Народното събрание - неадекватното, безотговорното поведение на партийните лидери и партиите, на които избирателите са дали доверие. Една нова политическа вълна и платформа може да нанесе тежки щети на всички политически формации без изключение”, смята още Осман Октай.

 

“Миналата година, когато започнаха масовите протести в София, в други градове на страната и чужбина, тази младежка протестна енергия имаше доверието на около 60% от българските граждани. Това значи, че около 60% от българските граждани искат промяна, искат нова ситуация в държавата със стабилно управление. Въпросът е, че тези 60%, дали подкрепата си за протеста, не представляват една или друга политическа платформа. Говорим за промяната, а в нея не става въпрос за “комунизъм-антикомунизъм”, не става въпрос за лява или дясна политика. Става въпрос за бъдещето на България и излизането от тази политическа нестабилност и политическа криза. Става дума за отвоюването на държавата от мафията, окопалата се в управлението на страната през последните 20 години - от най-малкото село, през общината, през областта, до най-централно ниво, за да се спре разграбването на бъдещето на нашите деца”, категоричен бе Октай.

 

“Обществото даде висока оценка за дейността на служебното правителство през последните 4 месеца. Самото служебно правителство даде стабилност в държавата при появилата се парламентарна и политическа криза заради невъзможността да се състави стабилно коалиционно правителство и от 46-тия Парламент. Оценката на президента за дейността на служебното правителство съвпада с оценката на обществото. Затова не се очакваше да има големи промени в състава на служебното правителство. Днес то получи доверието на държавния глава, когато президентът Радев издаде указ за преназначаването му. Почти всички служебни министри са получили неговото доверие и остават на същите позиции”, коментира още анализаторът.

 

Смяната на досегашния служебен министър на транспорта Георги Тодоров Осман Октай обасни така: “Може би президентът има по-преки, конкретни очаквания към назначените от себе си министри. Сигурно има пряко отношение към дейността на всеки един от тях. Предполагам, че заедно с министър-председателя Стефан Янев са направили сериозен анализ за дейността на всяко министерство и са намерили пропуски, слабости. Възможно е да има и някакви лични причини и впечатления”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6295 |16.09.2021 Проф. Маринов: Свободно решение на двама свободни човеци – Петков и Василев не са пратени от Радев да правят партия . 32| 13700 |16.09.2021 Митов размаха плакат на Петков и Василев: Избягаха от уж великите успехи . 0| 3176 |16.09.2021 Успех в бъдещите начинания пожела Янев на Василев и Петков . 8| 3208 |16.09.2021 Асен Василев: Два-три дни ще мислим с Петков как да се включим в политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads